Höör Barockensemble ger sig inom kort ut på turné. Därefter väntar festival på hemmaplan.

Höör Barockensemble ger sig inom kort ut på turné. Därefter väntar festival på hemmaplan. Foto: Privat

Hyllade Höör Barockensemble åker på turné och anordnar årlig festival

Årets festival äger rum den 14–16 juni

HÖÖR.

Höör Barockensembles senaste skiva "Golovinmusiken" har fått fina recensioner både i Sverige och i utlandet. De närmaste veckorna väntar både en utlandsturné och Höör barockfestival på hemmaplan.

Årets festival äger rum den 14–16 juni och är den sjunde i ordningen. Temat är "The Grand Tour – en musikalisk tur genom barockens Europa". Bakom festivalen står Höörsborna Emelie Roos och Dohyo Sol. Att anordna något hemmavid är alltid speciellt, säger Emelie Roos:

– Kontakten med publiken är en helt annan än om man spelar i Malmö eller Köpenhamn. Dessutom känns det lite extra i hjärtat att se engagemanget från volontärer som hjälper till att göra festivalen möjlig. Vi har även ett fint samarbete med Höörs församling och biblioteket hjälper till med att sälja biljetter.

Festivalen inleds med konserten Längtan till Italien där musik av italienska tonsättare står i fokus. Under helgen blir det även Bach på marimbor med Johan Bridger och David Hildebrandt och inte minst smakprov ur hyllade "Golovinmusiken", som skrevs av den svenska tonsättaren Johan Helmich Roman år 1728.

– Det är musik med väldigt mycket fart i, musik som man dansade till när det begav sig. Det är en svit som inte spelats in tidigare, i alla fall inte i sin helhet. Roman var den första och den största barockkompositören vid den här tiden i Sverige, därför känns det extra roligt att spela in hans musik, säger Emelie Roos.

Men först väntar alltså en turné med stopp i Danmark, Tyskland och Österrike.

– Höör Barockensemble började som en festivalensemble, det är kul att vi via våra skivor kunnat nå ut och fått spela runtom i Europa. Speciellt eftersom vi inte har någon institution som vi tillhör utan sköter det själva från köksbordet, säger Emelie Roos.

Program "The Grand Tour"

Fredag 14/6: Längtan till Italien, klockan 19.

Lördag 15/6: Tour de cemabalo, klockan 13. Gränslöst, Bach på marimba, klockan 19.

Söndag 16/6: Fras av franskt, barockgudstjänst, klockan 11. En tysk, en italienare och en Roman, klockan 18.

Konserterna hålls i Höörs kyrka och i församlingshemmets stora sal.

För mer information se hemsidan hoerbarock.se.

Publicerad 24 May 2019 06:00