Producent för utställningen är Alexandra von Schwerin.

Producent för utställningen är Alexandra von Schwerin. Foto: Claes Hall

Wallraffaren Ester Blenda Nordström flyttar in på Skarhults slott

Första utställningen om Sveriges första undersökande journalist

SKARHULT.

Fredagen den 24 maj är det 100 år sedan det togs beslut om att införa kvinnlig rösträtt. En av dem som kämpade för att kvinnor skulle få rösta var Ester Blenda Nordström och denna dag invigs den första utställningen om hennes liv på Skarhults slott.

Av
Anja Degerholm

Ester Blenda Nordström har kallats för Sveriges första undersökande journalist och gjorde sig bland annat känd för att ha wallraffat som piga på en bondgård, något som resulterade i en uppmärksammad reportageserie i Svenska Dagbladet.

Hon åkte även på äventyrliga resor och med motorcykelkläder och pistol i handväskan utmanade hon normerna för vad en kvinna i början av förra sekelskiftet förväntades göra. Ester Blenda skrev också barnböcker som lär ha inspirerat Astrid Lindgren att skriva karaktärer som Madicken och Pippi Långstrump.

– Hennes karriär är som en jojo, det är tvära kast mellan framgång och motgång, men även för henne personligt. Hon har en inåt- och en utåt-sida, mellan den fasta trygga punkten hos mamma Lotten, och kickarna, farorna och äventyren. Den andra viktiga fasta punkten är Carin Waern Frisell som hon har ett förhållande med från 1913 till hennes död 1948, berättar Alexandra von Schwerin, utställningsproducent i ett pressmeddelande.

Utställningen "Ester Blenda!" görs av Alexandra von Schwerin tillsammans med författaren Fatima Bremer som skrivit Augustprisbelönade "Ett jävla skolsken" och filmskaparen Anna Hylander som gjort filmen "Ester Blenda". Utställning pågår till och med den 29 september.

Publicerad 23 May 2019 15:04