Hörby Kulturkalas brukar locka närmare 10 000 besökare.

Hörby Kulturkalas brukar locka närmare 10 000 besökare. Arkivfoto: Adam Hult

Rockscen och rullebörsrace när Kulturkalaset är tillbaka

Den 21 maj är det dags för folkfest i Hörby igen

HÖRBY.

Den 21 maj brakar Hörby Kulturkalas igång igen för 16:e gången. Förutom Theoz, Wiktoria Johansson och Stor uppträder ett femtiotal artister på sju olika scener. Bland annat är rockscenen tillbaka.

– Rockscenen var ett initiativ från Ragnar Östberg i The Generations Army, som gjorde sin första spelning på Kulturkalaset för sex år sedan. Och vi vill såklart uppmuntra engagemang från ungdomarna själva, säger Emma Sander, projektledare för Hörby Kulturkalas.

Ragnar Östberg kommer att vara konferencier på rockscenen och uppträda med sitt band, som har en ny skiva på gång och ska spela på Sweden Rock Festival i sommar.

En nyhet för i år är att även de andra scenerna kommer att ha konferencierer. På Gamla torg är det Elin Nilsson och Ludvig Bohman, båda 17 år, som står för värdskapet. Och på Nya torg är det precis som tidigare Ulrika Börjesson som håller i taktpinnen och hon utlovar klädbyte mellan varje akt.

På Ung scen, som är placerad vid Sandahls bakficka, är det 15-åriga Clara Elofsson som presenterar de olika akterna. Vid Ung scen kommer det att finnas ett "minitivoli" där man kan bland annat kan kasta burkar, spela pingis och fotografera sig med roliga masker. För den som spontant vill bjuda på ett uppträdande blir det öppen scen.

Kulturskolan kommer även i år att hålla till på Metropol och Sion och där bjuds det på bland annat filmfestival, pianokonsert och flöjt i olika former.

En annan nyhet är att matgatan i år blir ännu större med fler foodtrucks. Ett av tillskotten serverar skånsk raggmunk och äggakaka, i övrigt ska det finnas något för alla smaker, även för den som vill äta vegetariskt. Precis som tidigare år finns det en rad särskilda kulturkalasprodukter, allt ifrån bakelser och glass till blombuketter och termosar.

Det ges även möjlighet att kika på den nya bokbussen under dagen, den kommer att stå uppställd på Nygatan. Och klockan 15.45 håller Hörby bruk i ett rullebörsrace för alla som känner sig manade att visa sina färdigheter i att köra lastad rullebör så snabbt som möjligt.

För Emma Sander och de andra som är med och arrangerar Hörby Kulturkalas är det bråda dagar. Fram till den 21 maj är man ute och delar ut programmet och festivaltidningen på sex olika platser i Mittskåne. Detta för att locka ännu fler besökare. Förra året var det närmare 8 000 besökare.

– Kulturkalaset är för Hörbys alla barn och ungdomar, men det är såklart trevligt om vi kan locka ännu fler. Det är ett sätt att marknadsföra Hörby kommun och Kulturkalaset i hela Skåne, säger Emma Sander och fortsätter:

– Det är en folkfest för hela Hörby. Vi tycker att det känns roligt att kunna ge något tillbaka till Hörbyborna.

Hörby kulturkalas

Pågår den 21 maj. Traditionsenligt inleds dagen med att förskolorna uppträder på Gamla torg klockan 10. Det övriga programmet rullar igång klockan 15 och håller på fram till klockan 22.

Några hållpunkter:

Theoz: Gamla torg, klockan 19.

Wiktoria Johansson: Nya torg, klockan 20.

Stor: Gamla torg, klockan 21.

Kulturkalaset är fritt för alla besökare. Alla artister uppträder gratis, förutom de rikskända artisterna som Kulturkalasets partners bjuder på.

Arrangör är Hörby kommun i samarbete med Lions Club Hörby.

Publicerad 19 May 2019 06:00