Ringsjöverket har byggts ut i etapper sedan 1960-talet.

Ringsjöverket har byggts ut i etapper sedan 1960-talet. Foto: Pressbild

Ringsjöverket i Stehag ska byggas ut – klart våren 2020

Nyanslutningar och befolkningsökning bakom utökat behov

STEHAG.

I takt med fler nyanslutningar till VA-nätet och en befolkningsökning i området närmar sig Ringsjöverket sin maxkapacitet. Därför väntar en utbyggnad som påbörjas inom kort och som ska vara klar våren 2020.

Av
Anja Degerholm

Entreprenören Serneke Anläggning har skrivit kontrakt med Sydvatten om mark-, bygg- och maskinentreprenad. Nybyggnationen omfattar två så kallade långsamfilter för behandling av dricksvatten samt ett rörgalleri. Den väntande ombyggnaden beräknas kosta 38 miljoner kronor.

– Det känns bra att komma igång! Vi behöver den kapacitetsökning som två nya filter ger oss, säger Staffan Björk, projektledare på Sydvatten AB, i ett pressmeddelande.

Ringsjöverket byggdes i början av 1960-talet och har byggts ut i omgångar. Idag har vattenverket totalt 18 filterbassänger, där de två senaste byggdes 2014. På anläggningen produceras dricksvatten till Eslöv, Helsingborg, Höganäs, Kävlinge, Landskrona, Lund, Svalöv, Ängelholm samt delar av Malmö och Staffanstorp. Via Bolmentunneln passerar i genomsnitt 1 400 liter råvatten per sekund genom Ringsjöverket.

Publicerad 19 May 2019 06:00