Grillplatsen har kvällssol och ska förhoppningsvis locka många Höörsbor till Enebacken.

Grillplatsen har kvällssol och ska förhoppningsvis locka många Höörsbor till Enebacken. Foto: Anja Degerholm

Enebacken har återfått sin forna glans – och fyra nya rum

Den 22 maj bjuder Höörs kommun in till vårfest i parken

HÖÖR.

Många hade synpunkter på hur Enebacken kunde förbättras. Nu har flera av förslagen blivit verklighet och onsdagen den 22 maj bjuder Höörs kommun in till vårfest för att visa upp "nya" Enebacken.

Av
Anja Degerholm

I höstas höll kommunen en medborgardialog om Enebacken och det kom in många förslag från såväl unga som gamla parkbesökare. Dialogen resulterade i att det har anlagts fyra olika rum i parken.

– Lekrummet är för de små barnen och där har vi sänkt ner dammkanten så att det går att komma närmare vattnet, berättar Anna Svensson, parkingenjör och driftchef på Höörs kommun.

I lekrummet finns det även musikinstrument, en gungbräda och bänkar att sitta på. I samband med vårfesten kommer Ringsjöns vattenråd att finnas på plats för att tillsammans med barnen håva in vattendjur som lever i dammen.

I lekrummet finns det en gungbräda och musikinstrument, berättar Anna Svensson.

I lekrummet finns det en gungbräda och musikinstrument, berättar Anna Svensson. Foto: Anja Degerholm

Softrummet är för de lite större barnen. Här ska det monteras hängmattor och en sittgunga bland bokarna, i hörnet mot Parkgatan och Östergatan. Det har även skapats ett uteklassrum uppe på kullen där man bland annat kan lära sig mer om parkens buskar och träd.

"Ambitionen har varit att återskapa Enebacken som det en gång var"

I umgängesrummet finns det grill och bänkar med kvällssol.

– Det ligger många skolor i närheten som kan tänkas använda grillplatsen till exempel under en föräldrakväll. Det ger även möjligheten för dem som bor i närheten att ta med sig familjen ut och grilla, säger Anna Svensson.

Dessutom har det satts upp belysning längs gångstråken, något som varit efterfrågat. Det har också anlagts några nya gångar och planterats nya träd, som till exempel blodbok och ornäsbjörk.

Uppe på kullen har det byggts ett uteklassrum. Runtom i parken finns också informationsskyltar om vilka träd som växer där, ett önskemål från såväl lärare som elever.

Uppe på kullen har det byggts ett uteklassrum. Runtom i parken finns också informationsskyltar om vilka träd som växer där, ett önskemål från såväl lärare som elever. Foto: Anja Degerholm

Arbetet tog sin utgångspunkt i behovet att röja upp på kullen. När parken anlades på 1950-talet stod det många enar på kullen, men under årens lopp har lövträden vuxit sig större och överskuggat enarna. Därför inleddes arbetet i höstas med att fälla vissa träd och plantera ut 95 nya enbuskar. Man har även fyllt på med fler aplar, hagtorn, slån och backsippor, som också växte i Enebacken när parken anlades.

– Ambitionen har varit att återskapa Enebacken som det en gång var, säger Anna Svensson.

Inför vårfesten den 22 maj är det mesta klart. Det enda som saknas är hängmattorna till softrummet och att det nysådda gräset ska börja växa.

– Vi hoppas att det blir bra väder så att så många som möjligt vill komma och titta på de nya rummen i parken, säger Anna Svensson.

Vid grillplatsen finns det bänkar och det har också anlagts en ny gångstig precis intill.

Vid grillplatsen finns det bänkar och det har också anlagts en ny gångstig precis intill. Foto: Anja Degerholm

Vårfesten

Onsdagen den 22 maj klockan 17–19 vid Enebacken, Parkgatan.

Några hållpunkter:

Klockan 17: Öppningstal med Susanne Löfström, gatu- och parkchef, vid den cirkelformade ytan intill backen. Musikskolans band Marimband spelar på instrumenten i lekrummet.

Klockan 17.30: Anna Svensson och Justin O´Keeffe berättar om parkens historia och om de nya träden och buskarna.

Klockan 18: Biblioteket ger boktips till både ung och gammal i softrummet.

Under kvällen bjuder gatu- och parkenheten på grillad korv och dricka.

Det blir även tipsrunda runt dammen för de små barnen, start och mål vid sköldpaddorna. Polisen och räddningstjänsten finns på plats under kvällen.

Publicerad 19 May 2019 06:00