Ann-Jeanette Björn-Bentzen samlar in mellan två och fem kilo skräp varje gång hon är ute. Sopsäckarna hämtar Hörby kommun upp en gång i veckan.

Ann-Jeanette Björn-Bentzen samlar in mellan två och fem kilo skräp varje gång hon är ute. Sopsäckarna hämtar Hörby kommun upp en gång i veckan. Arkivfoto: Anja Degerholm

Ann-Jeanette vill minska skräpet i Hörby med "fimpomat"

Erbjuder sig att tömma dem och föra statistik av antalet fimpar

HÖRBY.

Lokaltidningen har tidigare skrivit om Ann-Jeanette Björn-Bentzen som plockar skräp på sin dagliga morgonrunda. Nästan 70 procent av skräpet i hennes soppåse är fimpar. Därför föreslår hon nu att Hörby kommun sätter upp så kallade fimpomater.

Av
Anja Degerholm

En fimpomat kan beskrivas som en holk med två fack. Ofta med en fråga så att man kan slänga sin fimp i ett visst fack och på så vis svara på frågan, till exempel vem som är mest känd i utlandet, Zlatan eller Ikea.

– Det ska vara en kul grej att slänga fimparna och framför allt utan några pekpinnar. Det ska vara så roligt att till och med de som inte röker gör det, säger Ann-Jeanette Björn-Bentzen.

Hon har skickat in ett medborgarförslag till kommunen om att sätta upp fimpomater på Storgatan, Tingsgatan, vid busskurerna på torget, Nettos parkering och Aktivitetshuset. Det är på de platserna som det enligt Ann-Jeanette är mest problem med fimpar. Och ju varmare det är ute, desto fler fimpar hamnar på marken.

Att köpa in en fimpomat kostar cirka 3 500 kronor, något som andra skånska kommuner som Malmö och Lund redan gjort. Frågorna kan suddas ut och bytas regelbundet för att hålla intresset levande och på så vis bidra till en renare miljö. Ann-Jeanette erbjuder sig att tömma fimpomaterna och föra statistik över antalet fimpar över tid.

I samband med Hörby Kulturkalas den 21 maj klockan 16–22.30 håller Ann-Jeanette Björn-Bentzen i ett ploggingevent. Under parollen "plogga och bli en miljöhjälte" kan alla Hörbybor som vill testa på plogging, att gå eller springa och samtidigt plocka skräp. Det ges även möjlighet under Hörby marknad.

Inför nästa års Kulturkalas hoppas Ann-Jeanette kunna bjuda in Erik Ahlström som grundade plogging-rörelsen i Sverige för att föreläsa om ämnet.

– Attityder och beteenden måste förändras, men det tar tid. Informationskampanjer tror jag är ett bra sätt, säger Ann-Jeanette Björn-Bentzen.

Publicerad 12 May 2019 06:00