Arkivfoto: Fredrik Magnusson

Ung återfallsförbrytare döms för vapenbrott och rattfylla

Får skyddstillsyn och behandling mot sitt missbruk

ESLÖV.

En Eslövsbo i övre tonåren döms i tingsrätten för vapenbrott, brott mot vapenlagen, grov olovlig körning, ringa narkotikabrott och rattfylleri. Påföljden blir skyddstillsyn och behandling inom frivården.

Av
Anja Degerholm

Den dömde ertappades i mars i år med att köra bil, trots att han saknar körkort. Det var inte första gången han stoppades och han döms därför för grov olovlig körning. Han hade även cannabis och det narkotikaklassade läkemedlet alprazolam i kroppen och döms för ringa narkotikabrott och rattfylleri.

I mannens bostad fann polisen en revolver och sex stycken skarpa kulpatroner. I ett olåst förråd påträffades dessutom ett tårgasvapen. Eftersom andra personer kan ha haft tillgång till förrådet frias mannen från vapenbrott när det gäller tårgasvapnet, men döms för innehavet av revolvern och patronerna.

Mannen har, trots sin låga ålder, dömts flera gånger tidigare för brott, bland annat för rån, ringa narkotikabrott, grov olovlig körning och rattfylleri. Lunds tingsrätt konstaterar att hans brottslighet är kopplad till hans missbruksproblem och att han därför har ett stort behov av både övervakning och vård.

Han har nyligen genomgått en avgiftning och har sedan dess varit drogfri. Det finns en vårdplan för honom, vilket enligt rätten också talar för skyddstillsyn med behandling inom frivården.

Publicerad 08 May 2019 06:00