Lokalerna vid Stora torg börjar bli för små och Kenneth Andersson hoppas att det snart blir flytt till större lokaler.

Lokalerna vid Stora torg börjar bli för små och Kenneth Andersson hoppas att det snart blir flytt till större lokaler. Foto: Anja Degerholm

Fritidsbanken hoppas på större lokal – och att nå ut till fler

Ska bland annat göra gästspel vid Trollsjön i sommar

ESLÖV.

För drygt två år sedan startade Fritidsbanken i Eslöv, som kan beskrivas som ett bibliotek där man gratis kan låna idrotts- och fritidsutrustning. Nu har verksamheten växt ur kostymen och planen är att hitta en större lokal för att få plats med alla prylar.

– Eslövsborna har varit fantastiska när det gäller att skänka prylar, vissa har kommit hit med ett helt släp med grejer, berättar Kenneth Andersson som är verksamhetsansvarig för Fritidsbanken i Eslöv.

Fritidsbanken drivs av kultur och fritid på Eslövs kommun i samarbete med arbete och försörjning. Kenneth Andersson har bland annat hjälp av två personer från daglig verksamhet.

"Om det kommer en skolklass och vill låna 30 skridskor så kan vi ordna det", berättar Kenneth Andersson, verksamhetsansvarig på Fritidsbanken. Foto: Anja Degerholm

Verksamheten har lokaler intill Stora torg mitt i Eslöv, där man huserat sedan invigningen i februari 2017. Men där börjar det bli trångt på de 35 kvadratmeterna.

– Vi håller på att titta på en större lokal här i centrum där det kan finnas plats för butik, verkstad och lager. Som det är nu har vi minst en tredjedel av sakerna på ett annat ställe eftersom vi inte har plats. Men än är inget klart, säger Kenneth Andersson.

Förra året gjordes runt 1 200 lån av idrotts- och fritidsprylar på Fritidsbanken. Hittills i år har det gjorts runt 300 utlån. Det som lånas flitigast är framför allt vintersportprylar, men även gångstavar, bollar och hästgrejer är poppis.

– Det är mycket utlån av skidor, pjäxor och skridskor. Det är helt klart mer aktivitet på vintern än på sommaren. Därför ska vi försöka göra lite insatser på sommaren för att få fler att låna då, säger Kenneth Andersson.

Han är även med och driver Café Våfflan i Trollsjöområdet och har planer på att Fritidsbanken ska få en filial där i sommar.

– Vi ska försöka locka en lite yngre målgrupp och det är många barn och deras föräldrar som vistas vid Trollsjön på sommaren.

Kenneth Andersson tror att verksamheten har potential att växa betydligt mer.

– Det är fortfarande folk som inte vet om att vi finns, så vi kan absolut nå ut till fler, säger han.

Fritidsbanken

Finns på Stora torg 6 i Eslöv.

Öppet tisdag och torsdag klockan 14–18, och lördag 10–14.

Utrustningen kan lånas i upp till två veckor.

Den som vill skänka kan antingen göra det i butiken eller på Merabs återvinningscentraler i Eslöv, Marieholm, Stehag och Löberöd.

Publicerad 19 April 2019 06:00