Per-Åke Hansson och Irené Persson har drivit Ekeboda handelsträdgård sedan 1991.

Per-Åke Hansson och Irené Persson har drivit Ekeboda handelsträdgård sedan 1991. Foto: Anja Degerholm

Blomstrande 100-åring firar jämnt hela våren lång

Ekeboda handelsträdgård bjuder in till inspirationsträffar och föreläsningar

HÖRBY.

Från issågning via tomatodling till dagens sommarblomsproduktion. I vår firar Ekeboda handelsträdgård i Hörby 100 år, en hundraåring som genom årens lopp bytt skepnad flera gånger om.

– Det finns några handelsträdgårdar uppåt landet som är över 100 år, men det är inte många kvar nu. Vi är en av få, säger Per-Åke Hansson som driver Ekeboda handelsträdgård tillsammans med Irené Persson.

Per-Åke är tredje generationens trädgårdshandlare i familjen och har hjälpt till sedan barnsben. Det var hans farmor och farfar, Wilhelm och Ebba, som startade trädgården våren 1919. Då var det i betydligt mindre skala eftersom det var dyrt att värma upp växthusen, särskilt under det tuffa 1930-talet. På den tiden bedrevs i huvudsak grönsaksodling och grönsakerna såldes både hemma på gården och på torget inne i Hörby.

– Det låg en damm här nere där man sågade upp stora isblock som man sålde. Det fanns ju inte något kylskåp på den tiden, berättar Per-Åke.

Efter andra världskriget tog Per-Åkes föräldrar Arvid och Elsie över verksamheten och lade om till tomatodling.

– Min far hade gått flera trädgårdsutbildningar, i bland annat Linköping och på Alnarp, och ändrade successivt om till att odla tomater.

När Per-Åke och Irené tog över trädgården 1991 ändrade de inriktning ännu en gång. Tomatodlingen var inte lönsam och Irené hade dessutom utvecklat en allergi mot tomater, så beslutet var enkelt. Istället satsade de på att anlägga ett "garden center" med allt för trädgården, framför allt mer växter och blommor.

Under årens lopp har de renoverat, rustat upp och byggt ut anläggningen med bland annat en plantskola. De odlar alla sommarblommor själv och Per-Åke är den som i huvudsak har ansvaret för detta.

Att våren är på intågande betyder att det är dags för penséer, påskliljor och perenner.

Att våren är på intågande betyder att det är dags för penséer, påskliljor och perenner. Foto: Anja Degerholm

Irené är den som gärna ägnar sig åt det kreativa och håller på mycket med pynt och inredning. I julas satte hon upp en gigantisk julgran i butiken med flera hundra julgranskulor, ett uppskattat inslag hos kunderna. För två år sedan gjorde hon en annorlunda klänning av granris och mossa till Lindri i samband med julskyltningen.

– Jag gillar att hitta på lite annorlunda saker, berättar Irené.

Vi har varit med om mycket positivt genom åren, inte minst mötet med alla kunder

Till hjälp har de även två anställda som åker hem till folk och ger tips och råd om allt som har med trädgården att göra.

Sedan Per-Åke och Irené tog över har de sett hur trädgårdsintresset ökat för varje år, mycket tack vare populära tv-program. Samtidigt verkar intresset för krukväxter minskat, berättar de. Det ljusa och avskalade inredningsidealet har gjort att många ratar krukväxterna i hemmet.

– Tv-programmet "Sofias änglar" var på besök här nyligen eftersom de spelade in i Kristianstad. De ville bara ha vita orkidéer och vita krukor, det är det som gäller nu, säger Per-Åke.

Per-Åke och Irené har några år kvar till pensionen och säger att de jobbar kvar så länge de orkar och har lust. Men sen stänger de nog butiken för gott.

– Sonen har sagt att han inte är intresserad av att ta över och det är svårt att sälja en sådan här anläggning. Så vi får nog stänga när det är dags, säger Per-Åke.

– Vi har varit med om mycket positivt genom åren, inte minst mötet med alla kunder. Det har gett oss väldigt mycket, säger Irené.

När det är dags att stänga återstår att se, först väntar en hektisk vår med 100-årsfirande.

100-årsjubileum

18 april kl 14: Odlarträff för alla barn mellan 4 och 7 år. Gratis men föranmälan krävs.

2 Maj kl 18: Odlarträff på temat köksträdgård med ett maxat sortiment av grönsaksplantor. Gratis men föranmälan krävs.

11 – 12 maj: Jubileumshelg med ett dussintal lokala utställare. Per-Åke berättar om handelsträdgårdens historia.

16 maj kl 18: Planteringskväll inför sommaren. Föranmälan krävs.

25 maj: Tomattema. Åke Truedsson föreläser och kocken Johan lagar smakprov.

Publicerad 14 April 2019 06:00