Efter lång kamp får familjen rätt till assistans.

Efter lång kamp får familjen rätt till assistans. Foto. Privat

Efter flera års kamp – svårt sjuka Ellie beviljas assistans ”Efter så många bakslag tror man ror knappt att det är sant”

Får rätt till 114 timmar i veckan

HÖÖR. Efter flera års kamp mot såväl Försäkringskassan som Höörs kommun kom glädjebeskedet. Svårt sjuka Ellie, 3,5 år , beviljas assistans 114 timmar i veckan. "Det är så stort det här så du anar inte. Vi kommer kunna börja leva igen", säger mamma Matilda Holmkvist.

I flera års tid har familjen Holmkvist kämpat för att få assistans till sin svårt sjuka dotter, vilket Lokaltidningen rapporterat om vid flera tillfällen.

"Jag satt och bölade

i flera timmar efter att vi fått beskedet"

Trots att Ellie sedan födseln lider av flera svåra funktionsnedsättningar, som gör att hon 3,5 år gammal fortfarande är på ett spädbarns nivå och behöver uppsyn dygnets alla timmar och hjälp med allt från sondmatning till andningsövningar, har föräldrarna gång på gång nekats hjälp. Både Försäkringskassan och Höörs kommun som hänvisat till ett långtgående föräldraansvar.

Under hösten slog Förvaltningsrätten fast att Ellies behov är av sådan karaktär att hon borde beviljas assistans, en dom som Höörs kommun överklagade.

När de i januari till slut beviljade assistans var det endast för 24 timmar i veckan.

– Det är ett skämt. De har verkligen räknat på sekunder för att bara komma upp till ett minimum. De tror säkert de ska komma lätt undan, men vi ger oss inte, sa Ellies mamma Matilda Holmkvist då.

När Lokaltidningen når Matilda Holmkvist på onsdagsmorgonen är tongången en annan.

– Det här är så overkligt. Efter så många bakslag tror man knappt det är sant, säger hon mellan skratten.

Glädjeruset kommer från det besked som i förra veckan nådde familjen – Ellie kommer få assistans 114 timmar i veckan. Detta efter att Försäkringskassan räknat in tiden som behövs för att övervaka sondmatningen. Tidigare hade man bara tagit hänsyn till tiden det tar att koppla in och ur slangen.

– Jag satt och bölade i flera timmar efter att vi fått beskedet. Det blir drygt 16 timmar om dagen och kommer innebära vak nattetid och hjälp på helgerna. Du anar inte hur stort det här är. Vi kommer kunna börja sova hela nätter igen i samma säng. Men framförallt kommer Ellie få all hjälp hon behöver och vi kommer ha ork kvar att umgås med vår dotter.

Rekryteringen för assistenter till Ellie kommer påbörjas nu i dagarna.

Publicerad 13 April 2019 06:00