Anders Svensson (till vänster) lämnar styrelsen i Eslövs tennisklubb efter 30 år. Ingemar Jeppson är ny ordförande.

Anders Svensson (till vänster) lämnar styrelsen i Eslövs tennisklubb efter 30 år. Ingemar Jeppson är ny ordförande. Foto: Privat

Efter 30 år i tennisklubbens tjänst: "Dags att runda av"

Anders Svensson lämnar över ordförandeklubban i Eslövs TK

ESLÖV.

Anders Svensson engagerade sig i Eslövs tennisklubbs styrelse 1989 och har sedan dess varit klubben trogen, de senaste tio åren som ordförande. Efter 30 år händelserika år lämnar han nu över till nya krafter.

– 30 år kändes lagom, det var dags att runda av. Även om man försöker vara vidsynt är det lätt att köra på i gamla spår. För klubbens utveckling är det nog bra med lite nya friska krafter, säger Anders Svensson som tackades av vid Eslövs TK:s årsmöte den 27 mars.

Eslövs tennisklubb bildades 1917 vid Ekevalla idrottsplats och hade då 18 medlemmar. År 1990 stod tennishallen på Berga klar och i samma veva engagerade sig Anders Svensson i klubben. Under de 30 åren som han varit aktiv har verksamheten växt rejält.

Redan på 1980-talet började man att hyra in duktiga tränare, bland annat Janne Immonen som numera är klubbchef på Fair Play i Malmö. Sedan några år tillbaka har man haft ekonomin för att kunna ha tränare på heltid. I dagsläget har klubben en heltidsanställd tränare och en på 75 procent samt ett antal hjälptränare.

– Det innebär en långsiktighet i verksamheten och att tränarna kan fokusera på såväl det som händer på planen som utanför, säger Anders Svensson.

För att skapa en lagkänsla bland spelarna anordnas många sociala aktiviteter, som laserdome, bowling eller olika läger. Totalt är det drygt 150 personer i alla åldrar som deltar på klubbens träningar.

Martin Nilsson är klubbens huvudtränare och han minns hur han som ung ringde hem till Anders tidiga morgnar och sena kvällar när han ville boka banor till träning, på den tiden när det inte fanns något digitalt bokningssystem. Han har varit en viktig mentor sedan dess, säger Martin.

– Anders har stöttat mig och klubben i alla väder och jag har lärt mig väldigt mycket av honom.

– Jag är stolt över att ha varit med Martin sedan han var junior och sett hur han utvecklats till en kanontränare, säger Anders.

Den positiva andan är något som genomsyrar hela verksamheten

Anders Svensson har varit drivande i många av klubbens stora projekt, inte minst den nya uteanläggningen som invigdes för några år sedan.

– När Ekenässkolan skulle bygga ut blev vi utan utebanor och jag såg en fördel med att samla alla tennisbanor på samma ställe, berättar Anders.

Han var även involverad i klubbens 100-årsjubileum 2017 som innehöll både ett stort utomhuskalas för de yngre medlemmarna och en mer officiell fest på Ellinge slott.

Eslövs TK drev tennishallen själva i 25 år, med i stort sett bara ideella krafter, tills Eslövs kommun köpte hallen för några år sedan. Klubben har tre inomhusbanor och lika många utomhusbanor till sitt förfogande. Det finns önskemål om fler.

– Eftersom verksamheten växer så finns det ett behov av fler banor. Vi vill gärna bygga ut tennishallen och har framfört detta önskemål till kommunen, säger Anders Svensson.

Den bollen spelar han dock vidare till den nya ordföranden Ingemar Jeppsson och övriga styrelsen.

– Ingemar har tränat och spelat i klubben i många år och har både kunskap och ett kontaktnät för att driva klubben vidare på ett bra sätt, säger Anders om sin arvtagare.

Vad har varit drivkraften för att hålla på i 30 år?

– Jag tycker om att hitta nya projekt och genomföra dem. Det har känts väldigt meningsfullt att få vara med och utveckla föreningen och samtidigt ge ungdomarna sysselsättning.

– Det är väldigt inspirerande att komma ner till tennishallen och se barnen som spelar minitennis, hur kul de har och vilken glädje de utstrålar. Den positiva andan är något som genomsyrar hela verksamheten.

Publicerad 12 April 2019 06:00