Kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) är kritisk till att fastigheten renoverats för så mycket pengar trots att kommunen inte äger den.

Kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) är kritisk till att fastigheten renoverats för så mycket pengar trots att kommunen inte äger den. Foto: Google Maps/Arkiv

Kommunen har lagt sex miljoner på fuktskadat hus – som man hyr ”Inte klokt att det gått till på det sättet”

Kommunstyrelsen i Hörby stoppar köp av fastigheten

HÖRBY.

Hörby kommun har redan renoverat fastigheten på Vallgatan 2A-B för sex miljoner kronor. Planen var att köpa huset, men besiktningen visar att det finns flera fuktskador och kommunstyrelsen har därför stoppat köpet.

Kommunstyrelsen beslutade vid sitt senaste möte att återremittera ärendet.

– Vi behöver synliggöra vad som hänt i processen för att se till att det inte händer igen. Att vi har investerat sex miljoner skattekronor i en byggnad som vi inte äger, det är inte klokt att det har gått till på det sättet, säger kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito (SD).

Rutinerna för liknande fall ska bli tydligare och Cecilia Bladh in Zito säger att större renoveringar alltid ska gå genom antingen ekonomiavdelningen, nämnden eller kommunstyrelsens arbetsutskott, beroende på hur stor summa det rör sig om.

Så sent som i mitten av februari invigdes Omega, daglig verksamhets nya lokaler på Vallgatan 2 efter flytten från Gullregnsgården. Hörby kommun har inför flytten spenderat sex miljoner kronor på att renovera och anpassa lokalerna för verksamheten. Idag hyr kommunen av den nuvarande fastighetsägaren, men planen var att köpa loss huset eftersom det enligt kommunens beräkningar skulle bli mer ekonomiskt fördelaktigt än att långtidshyra.

I november gjordes en besiktning av fastigheten. Denna visade på förhöjda fuktvärden i bland annat golv och väggar. Besiktningsmannen fann rötskadade takstolar, fuktsvällda väggskivor som "troligtvis beror på ett pågående läckage" och hål på vinden som gör att det regnar rakt in i väggen.

"...det här behöver

utredas

närmare"

Trots detta föreslog kommunstyrelsens arbetsutskott i mitten av mars för kommunstyrelsen att köpet skulle gå igenom. Köpeskillingen var satt till 7 150 000 kronor. En mäklare värderade förra året fastigheten till sex miljoner kronor.

Varför är det föreslagna priset mer än en miljon kronor högre än värderingen?

– Det är en annan sak vi ska titta på, det här behöver utredas närmare, säger Cecilia Bladh in Zito.

Publicerad 11 April 2019 10:44