Integrationskoordinatorn Gull-Britt Persson är ansvarig för årets anti-tobaksambassadörer.

Integrationskoordinatorn Gull-Britt Persson är ansvarig för årets anti-tobaksambassadörer. Arkivfoto: Anja Degerholm

"Världens viktigaste sommarjobb" – som anti-tobaksambassadör

Höörs kommun erbjuder annorlunda feriejobb för andra året i rad

HÖÖR.

Förra året började Höörs kommun med ett lite annorlunda feriejobb för unga – som anti-tobaksambassadör. Fyra ungdomar jobbade med att sprida information om tobakens risker och i sommar blir det en ny omgång som får samma viktiga uppdrag.

Regeringen har satt som mål att Sverige ska vara tobaksfritt år 2025. Ett sätt att nå det målet är att se till att fler unga nobbar tobak. Höörs kommun ska i sommar för andra gången ha fyra feriearbetare som jobbar med tobaksförebyggande arbete, "världens viktigaste sommarjobb" som man beskriver det i annonsen.

– Tyvärr finns det en del ungdomar i Höör som röker och snusar. För varje ung som inte börjar använda tobak är det en stor vinst, inte minst för hälsan, säger Gull-Britt Persson, integrationskoordinator i Höörs kommun och ansvarig för projektet.

Fokus är på tobaksförebyggande arbete som utgår från tobakskonventionen och Agenda 2030. Syftet är att skapa ungdomsdelaktighet, öka kunskapen och sprida information om tobakens skadeverkningar på både människor och miljö.

Under sommaren jobbar ungdomarna med att ta fram material. Länsstyrelsen Skåne håller i utbildning för deltagarna i form av ett antal workshops där feriearbetare från andra kommuner också deltar. Bland annat får de tips om hur de kan nå ut på bästa sätt och hur de kan lägga upp sitt projekt.

Därefter ska de föra kunskapen vidare till yngre elever och politikerna i kommunen. Det förberedande arbetet pågår mellan den 17 juni och 2 juli och när skolorna drar igång i höst ska ungdomarna ut och föreläsa om det de lärt sig under sommaren.

– Tanken med hela projektet är att ungdomarna har större möjlighet att påverka andra ungdomar i de här frågorna, säger Gull-Britt Persson.

Publicerad 05 April 2019 06:00