Någon releasefest för

Någon releasefest för "Sebbe sa nej" blir det inte. Niclas Christoffer halkade inte bara en utan två gånger nyligen så att lårmuskeln slets av. Han får istället ägna sig åt sjukgymnastik fem gånger om dagen. Foto: Alex Wayne

Omvänt perspektiv i ungdomsbok om sexuella övergrepp

Niclas Christoffer: "För unga är ett nej inte alltid ett nej"

HURVA.

Vad betyder ett nej? Kring frågan om samtycke och sexuella övergrepp kretsar Hurvabon Niclas Christoffers fjärde ungdomsbok, "Sebbe sa nej", som nu ges ut på Hoi förlag.

– Det här är nog den viktigaste boken jag kommer att skriva i mitt liv. Men även om jag skriver om allvarliga ämnen så försöker jag att göra det på ett lättsamt sätt, säger Niclas Christoffer.

Boken handlar om Sebbe som flyttar till Skellefteå för att gå på hockeygymnasiet. Där möter han en grabbig värld med tuff jargong. För att komma in i killgänget försöker han tuffa till sig genom att dricka alkohol på en fest vilket leder till att han hamnar i säng med en tjej – och blir våldtagen.

– Jag gillar att vända på perspektiven, det är ett effektivt sätt att nå fram. Jag har tidigare skrivit böcker om grabbar som har ätstörningar och självskadebeteenden och om en tjej som är sexmissbrukare. Här är det alltså tjejen som är förövaren, säger Niclas Christoffer.

Hans debutbok "Som Zlatan fast bättre" kom 2012 och handlade om hur det är att ha ätstörningar som kille. Niclas Christoffer led själv av ätstörningar i många år efter att han förlorade sin storebror i en trafikolycka. Boken blev väldigt uppmärksammad och han fick åka landet runt och föreläsa om ämnet på skolor, och det gör han fortfarande. Det har inneburit att han fått en nära kontakt med många unga.

– Jag har fått en speciell relation med läsarna och det är många som hör av sig till mig och anförtror mig saker som de har varit med om. Det är många killar som läser och gillar mina böcker, och det är annars en svår grupp att nå fram till.

Ett återkommande ämne är just sexuella övergrepp.

– Det är ett stort problem bland ungdomar att ett nej inte alltid är ett nej. Därför kändes det extra viktigt att skriva den här boken.

– Det finns också en uppfattning om att killar alltid vill ha sex och de blir därför inte alltid trodda när de anmäler en våldtäkt.

Det är många killar som läser och gillar mina böcker, och det är annars en svår grupp att nå fram till

Niclas Christoffer har skrivit på boken länge, men det var först efter en kontakt med en tonårskille som berättelsen lossnade på riktigt.

– Han var orolig för hur övergreppet skulle påverka hans framtida sexliv. Efter det skrev jag om slutet, hur Sebbe gick vidare efter händelsen, och ändrade också berättelsen till jag–form. Boken bygger inte på någon särskild historia utan på flera olika berättelser så att ingen ska kunna identifiera sig.

Efter flera år i Stockholm tog Niclas Christoffer förra året över sitt barndomshem i Hurva med planen att flytta dit med sin sambo. Men så blev det inte. Efter nästan tio år tillsammans blev han istället dumpad.

– Jag sa att jag ville bli överraskad, men det var kanske inte riktigt den typen av överraskning jag hade väntat mig, säger han och skrattar.

Så hur framtiden ter sig återstår att se. Han delar sin tid mellan Hurva och Stockholm. Mellan föreläsningar, skrivande och uppdrag som standupkomiker.

– Jag håller på att skriva på en ny ungdomsbok, vi får se om den blir utgiven. Om ämnet är tillräckligt viktigt. Det hade varit roligt att skriva en riktig bästsäljare.

Publicerad 24 March 2019 07:56