Några av spelarna i H65 Höörs ungdomslag i samband med Göteborg cup.

Några av spelarna i H65 Höörs ungdomslag i samband med Göteborg cup. Foto: Petra Green

Elitlagets framgångar lockar unga till H65

Har nästan fördubblat antalet tjejer som spelar i klubben

HÖÖR.

Sedan H65 Höör gjorde sin första säsong i Elitserien 2011 har intresset för att spela handboll ökat markant bland barn och unga i kommunen. Antalet tjejer som tränar i klubben har nästan fördubblats de senaste fem åren – från 250 till 450.

– Vi gjorde en särskild satsning, en femårsplan, där målet var att öka till 450 spelare, berättar Åsa Berling, ordförande i H65.

En "H65-modell" där syftet var att ta tillvara på de krafter som finns på bästa tänkbara sätt. Och det har alltså gett utdelning.

Att satsningen lyckats beror på flera saker, enligt Åsa Berling. Inte minst att klubben haft stora framgångar de senaste åren med bland annat två Europacupfinaler och en serieseger i bagaget. Något somt gjort H65 till ett attraktivt val för unga spelare med elitambitioner.

– Spelarna i elitlaget är fantastiska förebilder. De är väldigt tillgängliga och ödmjuka mot de yngre spelarna, det tror jag är viktigt, säger Åsa Berling och fortsätter:

– Vi jobbar även mycket med integrering både uppåt och nedåt så att spelarna kan utvecklas där de befinner sig. Unga spelare får chansen att spela med elitlaget, och de som till exempel är skadade kan gå ner i en lägre division eller åldersgrupp. Att den möjligheten finns tror jag lockar många.

Det blir lite av en familjekänsla i en mindre ort som Höör, det finns ett väldigt stort engagemang

H65 Höör har fostrat flera av sina toppspelare. I damlaget är bland andra Anna Johansson, Emma Rask, Jannike Wiberg, Hedda Källström, Hanna Åkesson, Felicia Johansen och Ida Gullberg från de egna leden. Det har i sin tur ökat intresset bland spelare och publik.

– Det blir lite av en familjekänsla i en mindre ort som Höör, det finns ett väldigt stort engagemang. Det är ganska fantastiskt att vi i en kommun med 16 000 invånare lyckats få fram så många bra spelare. Jag tror vi idag har näst flest egna produkter bland elitlagen, bara Sävehof som slår oss där, säger Åsa Berling.

H65-modellen handlar även om att engagera medlemmarna utanför planen. Det kan vara som ledare, domare eller styrelseledamot.

De senaste åren har klubben även satsat mycket på kompetensutveckling för ledarna. Detta lyfts också fram som en anledning till att fler väljer handbollen och H65 Höör. Liksom publikens betydelse för klubbens framgångar.

– Det är fullsatt varenda match och den känslan, den går inte att beskriva. Publiken är den åttonde spelaren och vi är väldigt tacksamma för vår publik, säger Åsa Berling.

Målet framöver är att växa ytterligare. Men det finns utmaningar som väntar.

– Halltiderna räcker inte till, så enkelt är det. Vi försöker påverka på många olika sätt för att lösa det problemet. Vi vill även locka fler killar att spela i H65, men det är hård konkurrens från andra idrotter, säger Åsa Berling.

Publicerad 23 March 2019 06:00