Arkivfoto: Fredrik Magnusson

Pappa misshandlade tonårssonen med elsladd och kätting

Döms för grov misshandel och olaga frihetsberövande

HÖÖR.

En dispyt mellan far och son urartade till grov misshandel med en elsladd och kätting. Tingsrätten tror på sonens berättelse och dömer nu pappan till fängelse i ett år och sex månader.

Av
Anja Degerholm

Dispyten startade med att sonen, som är 17 år, inte ville gå till skolan eftersom han inte mådde bra. Vad som egentligen hände därefter råder det delade meningar om. Enligt sonen blev pappan arg, tog hans laptop och började slå honom med datorns elsladd över hela kroppen när han låg ner på sängen. Pappan gick även upp i sängen och trampade på honom och slog med händerna.

Därefter band pappan hans händer och fötter så att han fick sår på handlederna och misshandeln fortsatte i rummet intill där en kedja användes. Pappan tog även stryptag på sonen så att han inte fick luft och blev medvetslös.

Enligt pojken har han blivit slagen och orättvist behandlad av fadern under lång tid. På grund av detta har han haft självmordstankar och han har vid två tillfällen sökt hjälp hos socialen, men dragit tillbaka anmälan för att skydda familjen. I samband med misshandeln ska pappan ha sagt: "Om du kommer loss, gå och berätta. Jag får hamna i fängelse för din skull. Om du inte kan vara som jag vill ha dig skickar jag dig till kriget i Syrien och du får dö där".

Efter händelsen sökte sonen återigen hjälp hos socialen i Höör. Där dokumenteras hans skador, bland annat tydliga kättingmärken på ryggen. Samma dag gjordes även en rättsmedicinsk undersökning där det slogs fast att skadorna uppkommit genom trubbigt våld och att tidpunkten för skadorna kan stämma med anmälan.

Pappan förnekar gärningarna och säger att han aldrig slagit sin son, hans hälsa tillåter inte heller att han använder våld. Han medger att han tagit laptopen, men att han i samband med detta själv fått en spark i bröstet. Han tror att sonen ljuger för att han vill få en egen bostad. Polisen hämtade honom på kvällen samma dag.

Lunds tingsrätt gör bedömningen att pojken ger ett trovärdigt intryck. Att han hållit fast vid sin berättelse trots risken att förlora kontakten med hela sin familj. Hans berättelse får även stöd av övrig bevisning. Rätten dömer pappan för grov misshandel och olaga frihetsberövande, men frias för olaga hot som ska ha skett vid tidigare tillfällen. Påföljden blir fängelse i ett år och sex månader och pappan ska även betala skadestånd till sonen med 30 000 kronor.

Publicerad 22 March 2019 06:00