Flytten till Örtofta säkerställer framtidens sockerproduktion, säger Katarina Silfversparre, vd för Nordic Sugar AB.

Flytten till Örtofta säkerställer framtidens sockerproduktion, säger Katarina Silfversparre, vd för Nordic Sugar AB. Foto: Pressbild

Satsar en miljard kronor när sockerproduktionen flyttar till Örtofta

"Säkerställer leveransen av svenskt socker till våra kunder"

ÖRTOFTA.

De senaste åren har det gjorts investeringar på närmare en halv miljard kronor på Örtofta sockerbruk. Och mer ska det bli. Nu har Nordzucker, den tyska koncern där Nordic Sugar ingår, beslutat att samla all svensk sockerproduktion i Örtofta.

– Jag är såklart mycket glad att vi med beslutet och i tätt samarbete med våra betodlare, säkerställer att leveranserna av svenskt socker till våra kunder tryggas för framtiden, säger Katarina Silfversparre, vd för Nordic Sugar AB, i ett pressmeddelande.

Att all sockerproduktion flyttas till Örtofta innebär att raffinaderiet i Arlöv stängs. Enligt företaget kommer det att ske en minskning av antalet medarbetare i Sverige, men att det ska lösas med intern rörlighet och naturliga avgångar.

Framöver ska företaget satsa ytterligare runt en miljard kronor på nya produktionsmetoder och ny teknik. I november 2017 invigdes en stor silo med en kapacitet på 80 000 ton och omfattande moderniseringar av Örtoftas sockerhus har redan inletts. Kommande år väntar ombyggnad av paketeringen, uppförande av höglager och en lösnings- och sirapsanläggning. Hösten 2021 beräknas allt vara genomfört.

Dessa investeringar innebär i sin tur att energiförbrukningen kan minskas med 20 procent och koldioxidutsläppen minskas med 18 000 ton per år. Satsningarna medför även att lastbilstransporterna kan reduceras med 3 200 per år och istället kan fler transporter läggas på järnväg.

– Vi har kommit långt i planeringsarbetet och jag ser fram emot att vi nu är redo för nästa etapp. Med konsolideringen säkerställer vi inte bara en långsiktigt hållbar struktur i Sverige, vi får en modern fabrik med effektiv och resurssnål produktion och dessutom betydande besparingar på sikt. Ett viktigt steg i vår positionering som en stabil, lönsam och konkurrenskraftig aktör på sockermarknaden, säger Axel Aumüller, Chief Operation Officer i Nordzucker.

Publicerad 19 March 2019 00:00