Guldjubel för Fanny Johansson, vinnare av årets upplaga av SM för unga bagare.

Guldjubel för Fanny Johansson, vinnare av årets upplaga av SM för unga bagare. Foto: Håkan Ivarsson/Sveriges bagare och konditorer

SM-guld till unga bagaren Fanny Johansson från Höör

Tog även priset för bästa skådebröd

HÖÖR.

Den 13 mars avgjordes SM för unga bagare på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg. Fanny Johansson, 19 år från Höör, var en av de tio finalisterna och efter fem intensiva timmar i bageriet stod det klart att hon knep guldet.

– När jag hörde juryns motivering som tog upp hatten och temat så kände jag att det kanske var jag ändå. Dagen har gått bra, jag blev väldigt nöjd med alla bakverken och kände att hur det än går så är jag nöjd. Alla här är så sjukt duktiga. Nu kommer jag att fira med att sova, det har varit en lång dag och jag har varit så nervös men är så glad att jag vann, säger Fanny Johansson i ett pressmeddelande.

De tävlande skulle ta fram bakverk i fyra olika kategorier: matbröd, kuvertbröd, bullar och kavlade degar, som till exempel wienerbröd. Dessutom skulle deltagarna göra ett skådebröd och där sattes den kreativa skickligheten verkligen på prov. Inför tävlingen hade Fanny Johansson stor tilltro till sina kavlade degar, men istället tog hon hem priset för bästa skådebröd, med ett verk på temat "Steam Punk".

Fanny knep alltså titeln för hela tävlingen och kan nu kalla sig svensk mästare. Juryns motivering lyder: ”Med strålande tävlingsnerver, glatt humör och lugn visar dagens vinnare på en stor estetisk känsla, hantverksskicklighet och talang. Årets vinnare har tagit den visuella tolkningen av temat till en exceptionellt hög nivå. Med inspiration från 1800-talets industrialism och framtidsvision har idag bakverk med både kugghjul, höga hattar och kol skapats. Vinnare i SM Unga Bagare 2019 är Fanny Johansson”.

Vinsten innebär att Fanny Johansson tar en plats i juniorbagarlandslaget, som tidigare vunnit flera VM-guld.

Tisdagen den 12 mars hölls även Skolmästerskapet i bageri för tredjeårselever på restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning på bageri och konditori. Där knep Elin Ingerby från Hörby tillsammans med Alma Lübeck från Yngsjö ett silver. De fick även pris för bästa wienerbröd. Elin och Alma går till vardags på Österängsgymnasiet i Kristianstad.

Det blev en hedrande silvermedalj för Elin Ingerby och Alma Lübeck i Skol-SM i bageri.

Det blev en hedrande silvermedalj för Elin Ingerby och Alma Lübeck i Skol-SM i bageri. Foto: Pressbild

Publicerad 14 March 2019 10:30