Edvin Assarsson ställde upp i tre grenar och tog guld i samtliga.

Edvin Assarsson ställde upp i tre grenar och tog guld i samtliga. Foto: Privat

Medaljregn över friidrottsungdomar från Eslöv

Hattrick i guld för EAI:s Edvin Assarsson

ESLÖV.

Det blev en rejäl medaljskörd för Eslövs unga friidrottare när inomhus-SM avgjordes i Västerås helgen den 9–10 mars. Edvin Assarsson, som tävlar för Eslövs AI friidrott, knep hela tre SM-guld.

Av
Anja Degerholm

Han tävlar i klassen P15 och tog hem segern i 60 meter (7:18), 60 meter häck (8:33) och 200 meter (23.16).

– Det är belöningen för en lång träningsresa. Jag har hoppat över flera tävlingar under säsongen för att kunna satsa på SM, säger Edvin Assarsson.

Han har varit skadefri under säsongen och kunde toppa formen när det väl gällde. I de tre grenar Edvin ställde upp i var det också han som kom först över mållinjen. Han säger att 60 meter häck är hans bästa gren.

– Det är mycket som kan gå fel – men det är också mycket som kan gå rätt, det är därför jag gillar häck. Den här gången gick det helt rätt.

Nästa stora tävling är Världsungdomsspelen i Göteborg i sommar. Edvin Assarsson har deltagit fyra gånger tidigare och har ett helt gäng med medaljer och fyra rekord i bagaget. Och i höst börjar han på friidrottsgymnasiet i Växjö.

– Om man ska satsa, så ska man göra det på riktigt. Jag ser fram emot att få träna med de bästa i Sverige. Min förhoppning är att en dag få vara med i Finnkampen eller EM.

Julia Scharnell, som också tävlar för Eslövs AI friidrott, tog hem ett silver i F16 kula. Totalt var det fem friidrottare från klubben som åkte upp till Västerås och de kammade alltså hem fyra medaljer.

– Vi firade med att gå ut på restaurang tillsammans, berättar Edvin Assarsson.

En annan Eslövskille, Albin Öberg, lyckades också pricka toppformen lagom till SM. Han sprang snabbast på 1 000 meter för pojkar 15 år, drygt en sekund snabbare än tvåan. Det innebär att Albin är både svensk mästare och Sverigeetta. Han bor i Eslöv och går på Malmö idrottsgrundskola och tävlar för Heleneholms IF. Segertiden blev 2:45,72.

– Mitt mål var att vinna, vilket jag gjorde så det var väldigt skönt, säger Albin om segern.

Eslövskillen Albin Öberg, som tävlar för Heleneholms IF, tog guld på 1 000 meter, pojkar 15 år.

Eslövskillen Albin Öberg, som tävlar för Heleneholms IF, tog guld på 1 000 meter, pojkar 15 år. Foto: Privat

Publicerad 12 March 2019 06:00