Fanny Johansson, 19 år från Höör, är en av tio finalister i SM för unga bagare. Bilden är beskuren.

Fanny Johansson, 19 år från Höör, är en av tio finalister i SM för unga bagare. Bilden är beskuren. Foto: Håkan Ivarsson

Höörstjejen Fanny finalist i SM för unga bagare

En plats i juniorbagarlandslaget står på spel

HÖÖR.

Med sina smarriga vetebröd och wienerbröd hoppas Höörsbon Fanny Johansson kunna ta hem guldet i SM för unga bagare. Hon är en av tio finalister i tävlingen som avgörs i Göteborg den 12–13 mars.

– Det känns väldigt spännande att få tävla och se vad jag går för, säger Fanny Johansson, 19 år, som går bagar- och konditorutbildningen på yrkeshögskolan i Kristianstad.

De tävlande har fem timmar på sig att ta fram bakverk i fyra olika kategorier: matbröd, kuvertbröd, bullar och kavlade degar, som till exempel wienerbröd. Dessutom ska deltagarna göra ett skådebröd där den kreativa skickligheten verkligen sätts på prov.

Fanny Johansson vet sina styrkor inför tävlingen.

– Vetebröd och wienerbröd är lite av mina specialiteter, så jag hoppas att det ska hjälpa mig.

– Det har varit mycket träning inför SM. Det gäller att lära känna sina degar och att vara säker när det gäller vilken smak och form man vill få fram.

Efter att ha bakat mycket hemma under uppväxten bestämde hon sig för att satsa på en karriär inom branschen.

– Det jag gillar med yrket är att man kan experimentera mycket med till exempel färg, form och smak. Det finns mycket utrymme för kreativitet.

Det jag gillar med yrket är att man kan experimentera mycket med till exempel färg, form och smak

Förra året kom Fanny trea i Skolmästerskapet i bageri, som man kan säga är en tävling snäppet under SM för unga bagare. Målet sedan dess har varit att ta sig till finalen i SM.

Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer. Syftet är att lyfta fram framtidens stjärnskott i branschen. Topp fyra får en plats i juniorbagarlandslaget, som de senaste åren vunnit en mängd EM- och VM-guld. Juryn bedömer smak, utseende och metod.

– Jag hoppas såklart på att komma topp fyra, det hade varit väldigt roligt att få vara med i landslaget. Men oavsett hur det går så kommer det att vara en rolig utmaning.

För tillfället har Fanny praktik på konditori Bojesen i Köpenhamn. Hon jobbar även extra på Mat- och chokladstudion i Malmö som drivs av Joel Lindqvist, vinnare av Dessertmästarna i Kanal 5 år 2014. Hon har också jobbat på Pâtisseriet i Lund samt praktiserat på Bageri Leve och Bastard i Malmö.

Efter utbildningen vill Fanny ut i världen och prova sina vingar.

– Jag vill gärna jobba utomlands och lära mig vad som är specifikt för det landet, precis som kanelbullar och prinsesstårta är här i Sverige. Jag skulle även gärna vilja ha något eget om det blir möjlighet för det.

Se mer av Fanny Johanssons bakverk på hennes Instagram-konto där hon heter konditorfanny.

Publicerad 10 March 2019 06:00