Emily Sonesson går sista året och gör sitt gymnasiearbete – en egenkomponerad trerättersmeny.

Emily Sonesson går sista året och gör sitt gymnasiearbete – en egenkomponerad trerättersmeny. Foto: Anja Degerholm

Nya lokaler ska göra skolköket till stans bästa lunchrestaurang: "Mer på riktigt"

Restaurang- och livsmedelsprogrammet vill locka fler gäster

ESLÖV.

Nyligen var det nyinvigning av restaurang- och livsmedelsprogrammets egen lunchrestaurang No 15. Under vintern har lokalerna totalrenoverats och förhoppningen är att locka fler – såväl elever som lunchgäster.

Lokalerna är inrymda i Salliushusets västra hörn. Här har i princip allt utom väggarna bytts ut. Lunchrestaurangen No 15 har dessutom fått en egen entré och större fönster ut mot gatan som förhoppningsvis ska locka ännu fler matgäster.

– Det öppnar upp mer för allmänheten, det blir mer på riktigt för eleverna. Det har blivit väldigt fint, säger Ingemo Dahlin som är biträdande rektor på Bergagymnasiet.

No 15 serverar lunch varje onsdag, torsdag och fredag klockan 11.30–12.30. Lunchserveringen är öppen för allmänheten, men besökarna måste boka bord i förväg. På menyn står husmanskost i form av två rätter samt en finare á la carte-meny.

Att servera riktiga lunchgäster tycker Clara Svensson är roligt:

Att servera riktiga lunchgäster tycker Clara Svensson är roligt: "I början var det lite nervöst, men de flesta är trevliga. Det viktigaste är att kunden blir nöjd". Foto: Anja Degerholm

När Lokaltidningen är på besök gör fyra elever sitt gymnasiearbete. Det är lite som ett körkortsprov, som en sammanfattning av allt man lärt sig under utbildningen, förklarar yrkesläraren Andreas Albihn. Eleverna får själva komponera en trerättersmeny som ska tillagas under fyra timmar.

Emily Sonesson är en av dem som gör sitt gymnasiearbete. Hon är lugn trots tidspressen.

– Jag har provlagat hela menyn innan och hade gott om tid, säger Emily medan hon steker lax till förrätten.

På hennes meny står en sommarsallad med lax, vitlöksmarinerad kyckling och kokt äpple. Hon vill satsa på en karriär inom restaurangbranschen.

– Jag älskar att laga mat, så jag kan inte tänka mig något annat.

Tvärs över gatan byggs den nya Carl Engström-skolan, som även Salliushuset och gamla Östra skolan kommer att bli en del av.

– Vi hoppas att den nya skolan ska locka fler elever och vi har redan märkt ett ökat söktryck, säger Andreas Albhin.

Hans elever kommer att få lätt att hitta jobb efter utbildningen. Restaurangbranschen fullkomligt skriker efter utbildad personal, berättar han. Det finns kapacitet att växa, till exempel för att starta en yrkesutbildning även för vuxna. För närvarande går närmare 50 elever på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

– De nya lokalerna har gjort att vi kan göra utbildningen ännu bättre och modernare, säger Andreas Albihn.

Yrkesläraren Katarina Johansson och förstaårseleven Kasper Andersson förbereder dagems bullbak.

Yrkesläraren Katarina Johansson och förstaårseleven Kasper Andersson förbereder dagems bullbak. "Jag vill bli kock, men det är väldigt roligt att baka, då får man vara kreativ", säger Kasper. Foto: Anja Degerholm

Bageriet tillhör också restaurang- och livsmedelsprogrammet. Även deras lokaler har fått ett rejält ansiktslyft med nya kylar och bakbord. Här får eleverna lära sig att baka allt ifrån bullar och bröd till tårtor. För tillfället är det fastlagsbullar som gäller.

– Vi har ett väldigt nära samarbete med branschen och anpassar oss till utvecklingen. Eleverna lär sig att baka allt från grunden, till exempel surdegsbröd eller att baka med gamla kulturspannmål, berättar yrkesläraren Katarina Johansson som är "nybakad" lärare på utbildningen.

Ett kök som är öppet ut mot gästerna har blivit allt vanligare, så när lokalerna byggdes om så blev det på just detta sätt.

Ett kök som är öppet ut mot gästerna har blivit allt vanligare, så när lokalerna byggdes om så blev det på just detta sätt. Foto: Anja Degerholm

Bageriets produkter finns till försäljning och ska inom kort börja säljas i det nya kaféet på Sallius. Restaurangen No 15 har redan öppnat. Att eleverna har en riktig restaurang att öva på tror Andreas Albihn är en förutsättning för utbildningen.

– Det är svårt att simulera. Det blir mer konkret när eleverna ser att gästerna sitter och väntar.

Han är stolt över sina elever och drar sig inte för att säga att det är Eslövs bästa lunchrestaurang.

– Vi har absolut ingenting att skämmas för utan serverar mat av väldigt hög kvalitet, alltid lagad från grunden.

Publicerad 09 March 2019 06:00