Lars Hektor säger att han inte har tävlat på ett par år utan att han numera hellre springer på egen hand. På bilden springer han dock ultraloppet Transylvania i Rumänien.

Lars Hektor säger att han inte har tävlat på ett par år utan att han numera hellre springer på egen hand. På bilden springer han dock ultraloppet Transylvania i Rumänien. Foto: Håkan Bennhagen

Årets Höörsambassadör har satt Tjörnarp på löparkartan

Lars Hektor: "Häftigt att se det bysamarbetet"

TJÖRNARP.

För fem år sedan arrangerades löploppet Tjörnarparen för första gången. Initiativtagaren Lars Hektor blev nyligen utsedd till Årets Höörsambassadör för sitt engagemang för det välrenommerade loppet som satt Höör på löparkartan.

– Det är naturligtvis väldigt hedrande att få en sådan utmärkelse. Samtidigt är det på inget sätt bara mitt verk, det är ett lagarbete där 60-80 personer är involverade, säger Lars Hektor ödmjukt.

Tjörnarparen arrangeras i december varje år och är ett så kallat ultramarathon, det vill säga ett lopp som är längre än ett marathon (42 194 meter). När Tjörnarparen arrangerades första gången 2014 var det distansen 50 kilometer som gällde. Sedan dess har fler distanser tillkommit.

– Vi försöker att förnya loppet hela tiden så att det ska vara intressant för löparna att återkomma, säger Lars Hektor.

Andra året utvidgade man med ett tiomilslopp, tredje året med en skymningsstart för dem som springer femmilaren och fjärde året infördes ett spurtpris i backen vid Djuraliden. Och i fjor tog man ett rejält kliv och införde den, i ultravärlden, magiska 100-milesdistansen, det vill säga totalt 160 kilometer.

– Det är ett av få 100-mileslopp i Sverige och vad jag vet det enda som går vintertid. Det är något jag haft i tankarna ända sedan Tjörnarparen startade, säger Lars Hektor som själv är en dedikerad långdistanslöpare.

Det nya 100-milesloppet innebar att arrangörerna fick skissa på en ny bandragning. Det har varit mycket jobb, säger Lars, med kontakter med markägare och mer logistik kring själva loppet. Numera finns det fyra olika distanser att välja mellan: 50 kilometer, 100 kilometer, 50 miles (cirka 80 kilometer) och 100 miles (cirka 160 kilometer).

I det första 100-milesloppet var det 30 startande. Elva av dem klarade de 160 kilometerna och kom i mål, tio på herrsidan och en på damsidan. Fredrik Källström vann efter drygt 21 timmar ute i skogen.

Vi försöker att förnya loppet hela tiden så att det ska vara intressant för löparna att återkomma

Vad som blir nytt inför 2019 års lopp återstår att se.

– Vi får klura på det. Det kanske handlar om förbättringar av det vi redan gör, säger Lars Hektor och fortsätter:

– Löpning har blivit väldigt i ropet och det är många som försöker slå mynt av det. Anmälningsavgiften till Tjörnarparen kostar bara runt en tredjedel jämfört med liknande lopp och det är viktigt för oss att det inte ska vara en ekonomisk fråga om man ska delta eller inte.

Genom årens lopp har Tjörnarparen inte bara engagerat löparna utan även hela byn. Lars berättar att seniorerna i PRO Tjörnarp lagar mat, brer mackor och kokar kaffe jämte yngre medlemmar i Tjörnarps Motionsförening som hjälper till med annat praktiskt. Tillsammans gör de Tjörnarparen möjlig.

– Det är väldigt häftigt att se det bysamarbetet. Det är fantastiskt att så många är med och bidrar bara för att det är roligt. Det är belöningen för mig. Och att känna laddningen i luften när 400 personer står på startlinjen.

Vad är tjusningen med att springa ultralopp?

– Det är något magiskt med löpning som trumfar mycket annat i livet. Det rensar hjärnan och ger en oerhörd styrka och energi att få testa sina gränser, både fysiskt och mentalt.

– Jag skulle säga att löpning ibland är en missförstådd sport. Många tror att man måste plåga sig, men löpning ska, för det mesta i alla fall, vara behaglig. För mig är det nästan som meditation, säger Lars Hektor lyriskt.

Årets Höörsambassadör

Utmärkelsen ska gå till en person, ett företag eller en förening som visat sig vara en god ambassadör och marknadsförare av Höörs kommun. Nomineringen av Årets Höörsambassadör sker i samarbete med Företagarna i Höör. Beslut om vem som ska få utmärkelsen tas av kommunstyrelsen och utdelning sker i samband med Företagarnas årliga Guldfest.

Lars Hektor får priset för att han genom sitt ideella arbete stärkt kommunens attraktionskraft och bidragit till att ultralöpning som motionsform växer.

Publicerad 07 March 2019 06:00