Björn Cronzell och barnen Maja och Jonathan lyckades fly lågorna. När branden var släckt var det inte mycket kvar av huset.

Björn Cronzell och barnen Maja och Jonathan lyckades fly lågorna. När branden var släckt var det inte mycket kvar av huset. Foto: Privat

Efter branden: "Ett fantastiskt stöd av vänner – och främlingar"

Höörsbon Björn Cronzell förlorade allt i lågorna

HÖÖR.

Det nya året fick en mardrömsstart för Björn Cronzell och hans familj. Måndagen efter trettonhelgen vaknade de upp av att huset i Jularp brann och lågorna tog allt de ägde. En dryg månad senare har det mesta praktiska löst sig, mycket tack vare insamlingen "Hjälp Björn!", men chocken sitter fortfarande i.

– Det var helt surrealistiskt att se mina barn stå där i skogen i skenet av lågorna. Det är bilder som etsat sig fast, säger Björn Cronzell som bor med dottern Maja, 6 år, och sonen Jonathan, 9 år.

Det var tidigt på morgonen måndagen den 7 januari som Björn väcktes av brandvarnaren. Han upptäckte då att motorvärmaren på bilen hade tagit fyr och ringde 112. När han hade SOS i luren spred sig elden till husets takskägg.

– Min enda tanke då var att få ut barnen så snabbt som möjligt. 30 sekunder efter att vi hade tagit oss ut slog flammorna ut genom dörrarna, berättar Björn.

Han lovordar barnens sätt att hantera den svåra situationen.

– Det jobbigaste var att behöva väcka dem och se dem bli skärrade. Men de var väldigt duktiga, det märks att de har haft brandövningar i skolan.

Räddningstjänsten var snabbt på plats men huset var då redan övertänt och gick inte att rädda. Det enda Björn lyckades få med sig var sin jobbdator.

– Allt gick så snabbt och det var svårt att ta in det som hände. Efteråt var det väldigt blandade känslor, vi hade förlorat alla våra ägodelar men var samtidigt i livet. Det var såklart det viktigaste, men samtidigt blev jag av med tavlor som min mor målat. Saker som betydde mycket för mig.

Det visar hur fina och hjälpsamma människor är, både vänner och främlingar

Kort efter branden startade vännen och bandkollegan Richard Kronfält insamlingen "Rädda Björn!" för att få Björn och familjen på fötter efter branden. Insamlingen genererade drygt 25 000 kronor.

– Jag brukar inte fråga efter hjälp, så Richards initiativ var bara fantastiskt. Jag är ensamstående med två barn, det hände precis efter julhelgen och jag håller på att starta upp mitt företag. Mina resurser är begränsade, så jag vet inte hur jag hade klarat det annars.

– Det visar hur fina och hjälpsamma människor är, både vänner och främlingar. Ingen kan nog föreställa sig hur det är att få ett sådant stöd och det är jag väldigt ödmjuk inför.

Pengarna från insamlingen gick framför allt till hygienartiklar, kläder och skor och det allra nödvändigaste till hemmet som kuddar och sängkläder. Björn köpte även en bil för några tusenlappar. En vän till familjen lånade ut sitt hus, så att de snabbt fick tak över huvudet.

Andra praktiska saker, som kontakten med försäkringsbolaget, är också avklarade. Björn säger att det har varit intensiva veckor, men att det ändå gått över förväntan tack vare stödet han fått. Barnen ska få träffa en kurator för att bearbeta händelsen.

I dagarna flyttar familjen till en lägenhet i Höör som Björns mamma bott i tidigare.

– Nu har vi någonstans att landa, det känns bra. Det ska bli skönt att få lite vardag och struktur igen. Vi har köpt möbler och annat som vi behöver inför flytten. Jag har lovat mig själv att försöka bli minimalist och inte ha så mycket grejer, säger Björn och skrattar.

Trots att han har den fruktansvärda händelsen färskt i minne försöker han se framåt och tänka positivt.

– Jag har ansvar för mina barn, det är bara att ta tag i saker och lösa dem.

Publicerad 19 February 2019 08:48