Cecilia Bladh in Zito (SD) valdes innan jul till kommunstyrelsens ordförande i Hörby. Sedan dess har arbetsdagarna varit långa.

Cecilia Bladh in Zito (SD) valdes innan jul till kommunstyrelsens ordförande i Hörby. Sedan dess har arbetsdagarna varit långa. Foto: Anja Degerholm

Hårda åtstramningar väntar Hörby: "Det ser inte ljust ut"

Cecilia Bladh in Zito (SD) om första tiden som kommunalråd

HÖRBY.

Kommunens pengar har inte använts förnuftigt och det kommer innebära att man måste dra åt svångremmen. Det menar nytillträdda kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) som är bekymrad över det ekonomiska läget.

– Det tidigare styret har inte hushållt med skattepengarna ordentligt. Det ser inte ljust ut för ekonomin i Hörby kommun och vi kommer behöva spara, säger Cecilia Bladh in Zito.

Hon säger att hon jobbat nästan natt och dag den första tiden för att lära känna organisationen. Arbetet med att hitta en ny kommundirektör, studiebesök på äldreboenden och företagsbesök är något av det som inledningsvis stått på hennes agenda.

– Det har varit en extremt intensiv men också väldigt givande, rolig och lärorik första tid. Jag hoppade på tåget och har inte ångrat mig en sekund, säger Cecilia Bladh in Zito som med kort varsel fick ta över när Stefan Borg valde att hoppa av.

Den viktigaste uppgiften nu för det nya styret är enligt Cecilia Bladh in Zito att ta tag i är ekonomin.

– Vi har precis inlett det arbetet så jag vet inte vilka områden som kommer att drabbas. Vi kommer att fokusera på kärnverksamheterna och prioritera skolan, äldreomsorgen, tryggheten och landsbygdsfrågorna, säger hon.

En av de främsta anledningarna till att det är skralt i kassan är att socialnämnden får 18 miljoner kronor mindre i statliga bidrag 2019 jämfört med förra året. Nämnden kommer att behöva göra effektiviseringsåtgärder motsvarande 24 miljoner kronor under året.

– Det borde man tagit höjd för redan förra året så att vi inte hade hamnat i den här situationen.

Hoppas att Hörbyborna ska märka en stor förändring – och att de ska känna sig stolta över Hörby

Även de andra nämnderna kommer att behöva se över utgifterna.

– I stort sett alla fastigheter som kommunen äger behöver renoveras och det är kostsamt. Fastighetschefen Lars Andersson har gjort en prioriteringslista som vi ska titta på, säger Cecilia Bladh in Zito som även träffat ledningen för det kommunala VA-bolaget Mittskåne vatten som också står inför omfattande upprustningar av ledningar och reningsverk de kommande åren.

Kärnfrågorna ska som sagt prioriteras i budgeten, till exempel skolan.

– Vi vill hitta lösningar för hur vi kan bevara landsbygdsskolorna. Kanske ska vi bygga ut skolorna på landsbygden och låta eleverna från Hörby åka dit snarare än tvärtom? Vi får se på vilka alternativ som kan fungera, både ur en ekonomisk och praktisk synvinkel.

Att få igång byggandet är också prioriterat. Nyligen skrevs ett exploateringsavtal för Ludvigsborg och fler områden är på gång.

– Vi måste få ut fler tomter och tittar bland annat på mark i Osbyholm. Men vi vill även ta ett helhetsgrepp på Stattena-området och hitta lösningar som passar både de boende och den vackra naturen omkring.

Otryggheten i Hörby har varit mycket på tapeten de senaste åren efter flera uppmärksammade våldsdåd och problem med narkotika bland unga.

– Det måste till ett ännu bättre samarbete mellan skolan, kommunen, räddningstjänsten, polisen – och inte minst föräldrarna – för att få ett tryggare Hörby. Men även med ideella aktörer som Nattvandrarna och EFS-kyrkan som rör sig ute på byn och ser vad som händer. Vi för kontinuerliga diskussioner med polisen.

Vad hoppas du att det nya styret kan åstadkomma under de kommande fyra åren?

– Framför allt hoppas jag att Hörbyborna ska märka en stor förändring, men även att de ska känna sig stolta över Hörby. Vi vill inte ta verklighetsfrånvända beslut som medborgarna inte ställer sig bakom, utan snarare att Hörbyborna blir mer involverade.

– Det viktigaste är att få en ekonomi i balans och att se till att vi får ut mest möjliga av varje skattekrona. Och spendera pengarna på nödvändiga saker, säger Cecilia Bladh in Zito.

Cecilia Bladh in Zito

Bor: I sin mormor och morfars gamla hus i Hörby. Född och uppvuxen i Hörby och har gått på Älvdalsskolan, Frostaskolan och senare på Bergagymnasiet i Eslöv.

Ålder: 43 år.

Familj: Maken Claudio och hunden Mito, men även föräldrar, syskon och syskonbarn.

Karriär: Har tidigare jobbat som konsult inom flera olika branscher bland annat i Tyskland och Italien. Har även drivit eget bokbinderi i Amsterdam och varit strategisk rådgivare åt Vattenfalls VD. Återvände till Hörby för ett par år sedan.

Politik: "När jag var yngre var jag mer vänster, men som vuxen blev jag moderat. Efter att jag flyttat hem till Sverige gick jag igenom de olika partiernas program och det var självklart för mig att engagera mig i Sverigedemokraterna. De är de enda som ser verkligheten som den är".

Publicerad 12 February 2019 11:58