Flera dabbagamer kunder räddas och har nu fått nya hem i djurparker runtom i Europa.

Flera dabbagamer kunder räddas och har nu fått nya hem i djurparker runtom i Europa. Foto: Länsstyrelsen Skåne

Efter reptilrazzian i Löberöd – 165 djur har fått nya hem

Tre män misstänks för artskyddsbrott och djurplågeri

LÖBERÖD.

I slutet av mars förra året gjorde polisen ett tillslag mot en lokal i Löberöd där 860 reptiler och groddjur omhändertogs. Många av dem fick avlivas kort efter razzian, men 165 djur av tolv olika arter har nu fått nya hem.

Av
Anja Degerholm

Totalt hittades 760 ödlor, 67 sköldpaddor, 18 ormar, elva grodor, två krokodiler och en varan. Efter tillslaget flyttades djuren till nystartade Tropicarium Rescue Center på Kolmårdens djurpark. Där påbörjades ett intensivt arbete med att artbestämma djuren, skilja dem åt för att undvika smitta samt sortera ut de som behövde intensivvård.

Man skickade även ut en efterlysning till Europeiska djurparksföreningen (EAZA) om någon djurpark var intresserad av att ta emot djuren. Och det blev napp.

– För mig var det osäker mark, jag visste inte hur det skulle gå, utan hoppades bara att så många som möjligt skulle gå att placera, säger Kalle Melkersson, chef för Kolmårdens reptilavdelning, till Sydsvenskan.

Totalt har nu 165 djur av tolv olika arter fått nya hem i djurparker i Sverige, Frankrike, Ungern och Slovakien. Några djur har också placerats på naturbruksgymnasier i Sverige. Bland de räddade arterna finns fransfingerödla, diamantsköldpadda, dabbagam, hjälmgecko och korallkobra.

De 550 hjälmgeckoödlorna avlivades dock kort efter tillslaget. Polisen misstänker att de har fångats i det vilda i Marocko och eftersom det inte finns någon bakgrundsinformation om dem så togs beslut om att avliva dem. Även fyra boaormar fick avlivas.

Tre män misstänks efter razzian för artskyddsbrott. Huvudmannen, som är i 30-årsåldern, misstänks även för djurplågeri. Han förnekar att djuren ska ha sålts utan att han haft dem som en hobby.

Åklagaren väntas väcka åtal i fallet till sommaren. Ärendet är komplext och lagstiftningen har inte prövats i något liknande fall tidigare.

– Paragraferna har inte prövats för den här sortens misstänkt kriminell verksamhet, säger Per-Erik Lindbäck, en av utredarna på artskyddsgruppen vid polisens Nationella operativa avdelning, NOA, till Sydsvenskan.

Publicerad 12 February 2019 10:55