Förutom arbetet med bokhandeln är Lars Reis engagerad i ett afasi-kafé och hjälper till på Afasifyren i Kristianstad.

Förutom arbetet med bokhandeln är Lars Reis engagerad i ett afasi-kafé och hjälper till på Afasifyren i Kristianstad. Foto: Anja Degerholm

Tappade orden efter hjärntumören – nu har han byggt upp ett antikvariat

Lars Reis en av eldsjälarna på Lions loppislada i Hörby

HÖRBY.

Vid ingången till bokavdelningen på Lions loppislada i Hörby möts besökarna av en skylt som förkunnar att det är Sveriges billigaste antikvariat. Här har Lars Reis ägnat många timmar åt att bygga upp en både välsorterad – och billig – bokhandel.

– Det var någon som frågade om jag bor här, säger Lars Reis och skrattar.

Riktigt så illa är det kanske inte, men han lägger många timmar i veckan på att sortera och sätta böckerna på rätt plats. Och inte minst kolla upp vad de är värda genom att jämföra med antikvariat över hela landet.

– Jag älskar att hålla på med böcker. Och så får jag jobba och göra nytta för andra människor. Jag får höra mycket positivt av människor som kommer hit att det är ordning och reda bland böckerna.

Lars Reis har själv drivit bokhandel i många år och har även varit vice ordförande i Svenska bokhandlareföreningen. Han tog över sin fars bokhandel i Hörby, och drev under en period bokhandel även i Tomelilla. Genom åren har Lars också varit pressfotograf, haft fotoaffär samt startat turistbyrå, dykarklubb och närradioförening i Hörby.

Med samma noggrannhet som i sin egen butik har han byggt upp bokavdelningen i loppisladan. Victoria Benedictsson har fått en egen hylla, liksom böcker som på något sätt har en koppling till Hörby. I övrigt finns det alla möjliga typer av böcker, precis som i en vanlig bokhandel.

– Vi har en del gamla kokböcker och de har blivit väldigt populära, berättar Lars medan han visar runt bland hyllorna.

Ibland händer det att han får in lite mer värdefulla böcker och dessa brukar säljas på auktion. En gång fick han in en signerad bok av Esaias Tegnér som gick för 4 300 kronor på auktion.

Lars Reis lägger ner mycket tid på att prissätta böckerna och har mycket hjälp av sin mångåriga erfarenhet som bokhandlare.

Lars Reis lägger ner mycket tid på att prissätta böckerna och har mycket hjälp av sin mångåriga erfarenhet som bokhandlare. Foto: Anja Degerholm

Alla böckerna skänks till Lions och pengarna som man får in från försäljningen går oavkortat till Lions arbete. Lars gör en utsortering två gånger per år för att få plats med lite nytt. De som inte blir sålda hamnar på tippen. Något som smärtar ett gammalt bokhandlarhjärta.

– Det är aldrig kul att slänga böcker. Det är inte heller kul att sälja nya böcker som kostat 200 kronor för 15 kronor styck. Men så är det.

Lions står även på Hörby marknad varje år och efter det brukar det vara gott om plats att fylla på med nya böcker.

För 17 år sedan fick Lars Reis, som då var i 60-årsåldern, en hjärntumör och i sviterna av det drabbades han av afasi.

– Jag kunde varken prata, skriva eller läsa. Jag hittade inte orden och kunde inte kommunicera, berättar Lars.

Med hjälp av en logoped fick Lars sakta men säkert tillbaka språket igen, men han har fortfarande vissa svårigheter. För att hjälpa andra i samma situation är han engagerad i ett afasi-kafé i Studieförbundet vuxenskolans lokaler på Råbygatan varje måndagsförmiddag.

– När man drabbas av en sjukdom som afasi är det viktigt att träffa andra i samma situation. Det hjälpte mig mycket. Det hjälpte även att få komma till loppisladan och hålla på med böckerna, säger Lars Reis.

Publicerad 09 February 2019 06:00