Kalle Malmgren håller på med förberedelserna inför årets upplaga av Sportlovscupen, då drygt 600 matcher ska spelas i gräshallen på Berga. I år firar cupen 30-årsjubileum.

Kalle Malmgren håller på med förberedelserna inför årets upplaga av Sportlovscupen, då drygt 600 matcher ska spelas i gräshallen på Berga. I år firar cupen 30-årsjubileum. Foto: Anja Degerholm

Årets eldsjäl brinner för parafotbollen: "Ger så mycket glädje"

Fotbollsplanen har alltid varit Kalle Malmgrens andra hem

ESLÖV.

Kalle Malmgren, 66 år, är en riktig trotjänare i Trollenäs IF. Han har varit ordförande, ledare för såväl A- och B-laget och inte minst startat upp föreningens paraverksamhet. Nu belönas han av Eslövs kommun som Årets eldsjäl.

– Det är väldigt trevligt att bli uppmärksammad och det är viktigt för klubben att synas, säger Kalle Malmgren som trots sitt "ljusblåa hjärta" ratade matchen mellan MFF och Chelsea i Europa league för att gå på prisgalan.

Han har varit engagerad inom fotbollen sedan 1972. De första sex åren som spelare och ungdomstränare i Marieholm, men när han blev petat från A-laget gick han istället över till Trollenäs IF. Ett halvår senare skadade han knät och gick av planen för att istället bli ledare.

De senaste 15 åren har det mesta handlat om parafotboll.

– Den första träningen var det sju-åtta stycken. Terminen efter 15 stycken och nu har vi en trupp på runt 30 spelare, berättar Kalle.

Parafotbollen riktar sig till personer med någon typ av funktionsnedsättning. Truppen består av både killar och tjejer i blandade åldrar som tränar varje tisdag och torsdag i två grupper efter nivå. Spelarna kommer inte bara från Eslöv utan även från bland annat Landskrona, Dalby och Hörby. Sedan 2009 finns en Skåneserie med fyra olika divisioner.

– Det är inte på så blodigt allvar. Spelarna gillar såklart att vinna, men det handlar mer om gemenskapen. Vissa av dem har suttit på ett gruppboende och inte kommit ut särskilt mycket. Nu har de i alla fall träningar två dagar i veckan, det betyder mycket.

Engagemanget i Trollenäs IF sträcker sig inte bara till Kalle. Hans fru Evy är också involverad i allra högsta grad, liksom sönerna Dan och Magnus samt Dans fru Sandra. Dottern Carina har också varit engagerad i parafotbollen. De är en riktig fotbollsfamilj, konstaterar Kalle. Förutom parafotbollen är han även ansvarig tre cuper i föreningen: Sportlovscupen, Tindra Påskcup och Alla helgonscupen.

Att hitta ledare och eldsjälar med samma engagemang blir allt svårare. För Kalle Malmgren har det alltid varit självklart att ställa upp ideellt.

– Jag har fått åka på resor till bland annat Los Angeles och Abu Dhabi, det räcker som belöning för mig. Jag tror man måste hitta andra värderingar än bara de ekonomiska. För mig ger det en enorm glädje tillbaka.

Min dröm är att kunna ha få ihop både ett damlag och ett knattelag

Som metallarbetare på bland annat Åkermans och Arjo i Eslöv har Kalle Malmgren även engagerat sig fackligt genom åren. Han har också varit politiskt engagerad i Socialdemokraterna. För tre år sedan gick han i pension och kan numera ägna sig helhjärtat åt fotbollen.

För några planer på att lägga av har Kalle Malmgren inte. Istället blickar han framåt.

– Min dröm är att kunna ha få ihop både ett damlag och ett knattelag. Och på det centrala planet att parafotbollen ska ingå i Svenska fotbollsförbundet, planen är att det ska ske den 1 januari 2020, berättar Kalle som sedan 2015 ingår i en arbetsgrupp som arbetar för detta.

– Jag fortsätter så länge jag orkar. Parafotbollen ger mig så mycket kärlek och glädje. Och kramar, säger han och skrattar.

Årets eldsjäl

Motiveringen: "Karl-Erik Malmgren är utsedd till Årets eldsjäl för sitt stora engagemang under många år inom fotbollsföreningen Trollenäs IF. Karl-Erik har genom åren skapat speltillfällen för barnen genom cuper, seriespel och resor till bland annat Gothia Cup. Han gör även ett värdefullt arbete för parasporten i föreningen och på regional och nationell nivå."

Publicerad 08 February 2019 06:00