Bussäte med bälte på Skånetrafikens regionbuss.

Bussäte med bälte på Skånetrafikens regionbuss. Foto: Mostphotos.com

Replik: "Självklart vill jag inte se neddragningar i kollektivtrafiken"

INSÄNT.

Johan Andersson (S), KSO i Eslöv, ställer en fråga i Lokaltidningen om jag ville se neddragningar i kollektivtrafiken med min centerpolitik.

Svaret är självklart Nej. Men med de stora investeringsbeslut som tagits under ledning av dina partikamrater förra mandatperioden (Spårvagn i Lund inte minst) och den bristande kostnadskontrollen har vi inte mycket val. När pengarna inte räcker till måste vi hitta besparingar som gör minsta möjliga skada. Skillnaden denna gång är att de neddragningar som tjänstemännen under S-styre kunde ta på delegation har redovisats för politiken innan beslut om internbudgeten tas. Dialog med kommunerna ska ske i samma ordning som tidigare men denna gång är ni förberedda, det borde du Johan Andersson kunna tycka är bra.

Neddragningarna i Eslöv drabbar främst stadstrafiken, på landsbygden ska turer ersättas med anropsstyrd trafik. Vi ger dessutom ett uppdrag att den anropsstyrda trafiken ska bli mer tillgänglig och känd, inte minst ska den finnas med i Skånetrafikens appar så att det blir lätt att beställa. Då kan de få resenärer som idag åker med tidiga morgonturer fortsatt ta sig till arbetet men istället för att det blir i en tom gul buss blir det med taxi.

Min förhoppning är att den anropsstyrda trafiken blir så mycket använd att det motiverar att de gula bussarna kommer tillbaka på alla turer och att vi kan motivera även fler turer framöver i takt med att Eslövs kommun utvecklas.

Annette Linander (C), Regionråd och kommunpolitiker i Eslöv

Publicerad 07 February 2019 16:06