Kommunens beslut om städning var ogiltigt. Bilden är tagen på en annan plats.

Kommunens beslut om städning var ogiltigt. Bilden är tagen på en annan plats. Genrebild: MOSTPHOTOS

Slipper vite för stökig tomt - kommunen gjorde fel

Eslöv får bakläxa av Mark- och miljödomstolen

ESLÖV.

Kommunen hotade med vite på 15 000 för att han inte städat upp sin tomt. Men Mark- och miljödomstolen i Växjö ger bakläxa. Kommunens beslut var så dåligt formulerat att det är ogiltigt.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Eslövsbon fick förra våren ett skriftligt beslut om att han var skyldig att "städa hela tomten" inom två månader. Annars skulle han få betala 15 000 kronor i vite i månaden tills dess att tomten var städad.

Mannen överklagade beslutet och nu får han rätt av Mark- och miljödomstolen. De konstaterar att mannen inte lämnat någon motivering till sin överklagan, men att domstolen själv kommit fram till att beslutet är undermåligt.

"Exakt vad som ska städas bort framgår inte av föreläggandet eller ansökan. Det kan av föreläggandet inte utläsas om avsikten är att bortforsling ska ske från fastigheten eller om det räcker med att de saker som föreläggandet omfattar ställs i ordning eller flyttas från den specifika plats där de är belägna, " skriver Mark- och miljödomstolen i sin dom. Det innebär att mannen inte behöver betala något vite.

Kommunen har däremot möjlighet att formulera ett nytt beslut som går att tyda.

Publicerad 06 February 2019 00:00