När Ida Gustafsson gick på Musikhögskolan i Malmö startade hon Klubb vardagsrum, som nu flyttat till Billinge och återuppstår då och då.

När Ida Gustafsson gick på Musikhögskolan i Malmö startade hon Klubb vardagsrum, som nu flyttat till Billinge och återuppstår då och då. Foto: Anja Degerholm

Efter utmattningen – Billingeartist aktuell med nytt album

Ida Gustafsson och Apolonia ger ut sin fjärde skiva "Vilka dom?"

BILLINGE.

Hjulen snurrade allt fortare för Ida Gustafsson och hennes musik- och scenkonstkollektiv Apolonia. Drömmen om att leva som musiker höll på att bli sann då utmattningen satte käppar i hjulen för Ida. Konsten hjälpte henne tillbaka och nu är Apolonia aktuella med en ny skiva.

Ida Gustafsson bor sedan 2,5 år tillbaka strax utanför Billinge.

– Här kan jag både spela musik utan att störa någon och höra suset från granarna. När jag såg huset visste jag direkt att det var här jag ville bo, säger Ida lyriskt.

Världsmusikbandet Apolonia startade för tio år sedan och fick namn efter Idas polska mormor. Apolonia blandar allt ifrån proggbalkan och ompa ompa till reggae och latinorytmer.

– Jag hade spelat mycket singer-songwriter-musik tidigare och ville göra riktig glad-musik, berättar Ida som är sångerska i bandet.

Apolonia startades som ett niomannaband för tio år sedan och under årens lopp har några av medlemmarna bytts ut. Nu har bandet sju medlemmar.

Apolonia startades som ett niomannaband för tio år sedan och under årens lopp har några av medlemmarna bytts ut. Nu har bandet sju medlemmar. Foto: Pressbild

Två år senare, 2011, kom debutskivan "Lockar och skägg" och Apolonia gjorde 150 konserter på tre år. Året efter kom andra skivan "Fria fötter" och 2014 släpptes bandets första ljudskiva för barn, "Resan till Apolonien", som spelats som familjeföreställning över hela landet.

Allt rullade på i hög fart och Ida Gustafsson var den som förutom att skriva text och musik även skötte allt det administrativa med bokningar och marknadsföring. Hösten 2015 tog det stopp och Ida drabbades av utmattningssyndrom.

– Jag vilade aldrig. Det började som långdragna infektioner som aldrig gav med sig. Sedan började kroppen att lägga av på märkliga sätt som att jag helt plötsligt inte kunde gå på ena foten. Jag blev tröttare och helt dimmig och fastnade i "honungsfällan". Jag som älskade mitt jobb, det var svårt att förstå det.

Den spanska gatuhunden Janni har bott hos Ida Gustafsson i åtta år. Han har även gett inspiration till barnföreställningen

Den spanska gatuhunden Janni har bott hos Ida Gustafsson i åtta år. Han har även gett inspiration till barnföreställningen "Janni hittar hem". Foto: Anja Degerholm

Ida fick dra ner på tempot och tog upp en gammal hobby – att måla och teckna. Hon gjorde bland annat teckningar till en ny barnföreställning, musiksagan "Glada hund – Janni hittar hem", som handlar om gatuhunden med samma namn som Ida adopterat från Spanien. Berättelsen kretsar kring frågor om identitet, utanförskap och hur det är att vara hungrig och hemlös.

– Det är en lugnare föreställning där jag sitter ner och berättar, jag behövde dra ner tempot. Det passar min kreativitet att göra barnföreställningar, där vad som helst kan få liv och en lök kan helt plötsligt börja sjunga en sång.

Billingebon och bandkollegan Max Nordström och de andra i bandet har fått ta över administrativa uppgifter för att lätta Idas arbetsbörda. Bandet har numera även en producent till hjälp.

– Jag studerar till musiklärare men har tagit ett studieuppehåll eftersom jag har fått så många roliga uppdrag, berättar Max som spelar kontrabas och elbas i bandet.

Max och Ida ska även samarbeta kring en ny musiksaga som ska skrivas under våren och förhoppningsvis släppas i höst. Vad den ska handla om är ännu lite hemligt.

Nya skivan har mer djup än det material Apolonia släppt tidigare, säger Ida Gustafsson.

– Texterna är mer politiska med fokus på saker som rasism och metoo. Jag känner starkt för utanförskapsfrågan som tredje generationens invandrare. Med mor- och farföräldrar som suttit i koncentrationsläger är ingenting självklart.

– Och soundet har fått lite mer svärta och drar åt det folk-melankoliska hållet.

Max Nordström är också Billingebo och spelar numera bas i Apolonia.

Max Nordström är också Billingebo och spelar numera bas i Apolonia. "Vi lärde känna varandra genom en lokal Facebook-grupp", berättar han. Foto: Anja Degerholm

Det lär inte bli det sista vi hör från Ida Gustafsson och Apolonia.

– Jag har en hel idébank och många projekt på kö!

Missa inte!

Familjeföreställningen "Glada hund – Janni hittar hem".

Billinge idrottshall, den 6 mars.

Hörby bibliotek, den 16 april.

Eslövs stadsbibliotek, den 28 april.

Publicerad 06 February 2019 00:00