Tack vare den snabba hjälpen både på plats och på sjukhuset klarade familjen sig oskadd ur den dramatiska höndelsen. William är i dag en pigg och glad ettåring.

Tack vare den snabba hjälpen både på plats och på sjukhuset klarade familjen sig oskadd ur den dramatiska höndelsen. William är i dag en pigg och glad ettåring. Foto. Privat

Rätt och snabb hjälp räddade livet på gravida Emy: "Så himla fint gjort"

Fick blodsockerfall på Ica

HÖÖR. Diabetessjuka Emy Andersson var gravid i sjunde månaden när hon plötsligt fick blodsockerfall och föll ihop på Ica. Tack vare snabb och rätt hjälp på plats och en fantastisk sjukvård kan familjen i dag hålla ettårskalas för sonen William.

Den 27 januari 2018 hade kunnat sluta i tragedi. Gravida Emy, som sedan nioårsåldern lider av diabetes, var och handlade med sin sambo när hon plötsligt fick lågt blodsocker och föll ihop.

– Jag minns att jag fick känningar och sa till min sambo att vi behövde åka hem, sedan blev allt svart, berättar hon.

Från att ha varit helt ok hade Emy inom loppet av några sekunder seglat ner på golvet och förlorat medvetandet. Sambon som förstod vad det rörde sig om gjorde allt för att få upp hennes socker igen, men utan resultat.

– En kvinna och ett barn kom då fram till honom och frågade vad de kunde göra. Medan kvinnan larmade ambulans sprang barnet och hämtade honung att hälla i min mun, berättar Emy.

Hon vet inte vilka det var som hjälpte henne, men hon är dem oändligt tacksam.

– Det de gjorde var så fint och helt rätt. Att känna igen ett blodsockerfall, eller hypoglykemianfall som det heter, kan vara svårt då det lätt förväxlas med epilepsi. Att hälla honung i munnen på en är bästa sättet för att snabbt återställa nivåerna, berättar hon.

Emy kördes därefter i ilfart till sjukhuset i Lund där läkarna kunde konstatera att hon fått en hjärnskakning i samband med fallet. Barnet i magen hade också påverkats och när hjärtljuden blev snabbare och snabbare beslutade man att avsluta graviditeten genom akut kejsarsnitt.

Natten till den 28 januari föddes William efter endast 33 veckor i magen.

– När han föddes behövde han lite hjälp att komma igång med andningen, men i övrigt var han frisk och stark. Jag var dock helt borta i nästan två dygn. När jag vaknade på måndagen fick jag höra att jag blivit mamma, vilket jag inte hade något minne av, berättar Emy.

William firar midsommar med mamma Emy och pappa Daniel.

William firar midsommar med mamma Emy och pappa Daniel. Foto. Privat

Trots att graviditeten fick ett mer abrupt slut än vad någon var förberedd på ser familjen i dag tillbaka på händelsen som något positivt.

– Det blev inte som vi hade tänkt. Samtidigt hade det inte kunnat sluta bättre än det gjorde. Utöver hjälpen på plats så fick vi även ett fantastiskt bemötande av sjukvården både i Lund där William föddes och i Kristianstad där vi spenderade våra första veckor tillsammans. Jag kommer gladeligen betala skatt i resten av mitt liv när det gör att vi kan ha sån fantastisk specialistvård som vi har i Sverige.

William är idag en pigg och glad ettåring redo att firas på ettårsdagen.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla som gjorde att vi klarade oss.

Publicerad 03 February 2019 06:00