Förra våren började Friskis & Svettis med ett pass i veckan för seniorer. Eftersom intresset är så stort har man utökat till tre pass i veckan.

Förra våren började Friskis & Svettis med ett pass i veckan för seniorer. Eftersom intresset är så stort har man utökat till tre pass i veckan. Foto: Anja Degerholm

Gratis seniorträning ett framgångsrecept: "Orkar mycket mer nu"

Friskis & Svettis börjar med tre pass i veckan för seniorer

HÖRBY.

Hösten 2017 startade Hörby kommun en satsning på gratis träning för personer över 75 år. Satsningen har blivit framgångsrik, vilket bland annat lett till att Friskis & Svettis börjat med särskilda seniorpass för att möta efterfrågan.

– Vi började med en gång i veckan förra året, men deltagarna ville träna ännu mer så i vår har vi tre pass varje vecka, berättar Sandra Bengtsson, verksamhetsledare för Friskis & Svettis Höör–Hörby när Lokaltidningen är på besök.

Kommunens satsning innebär att alla Hörbybor över 75 år erbjuds att delta i tio veckors gratis träning där de får prova på olika aktiviteter. Förutom Friskis & Svettis kan deltagarna även träna på Studio Aktiv 24, gå på vattenrehabgympa på Lågedammsbadet, qigong på Aktivitetshuset eller hundpromenader tillsammans med brukshundklubben.

Sedan starten har nya grupper tillkommit varje termin. Efter de tio veckorna får deltagarna erbjudande om att fortsätta träna på Friskis & Svettis – helt gratis. Friskis och kommunen delar på kostnaden.

– Att sätta människor i rörelse är vårt mål, därför tycker vi att det här är viktigt, säger Sandra Bengtsson.

Äkta paret Kerstin och Christer Falk började träna i den första omgången av träning för personer över 75 år. Efter det har de fortsatt på egen hand.

Äkta paret Kerstin och Christer Falk började träna i den första omgången av träning för personer över 75 år. Efter det har de fortsatt på egen hand.

Nu kan alla som vill träna med lite lägre intensitet komma till Friskis varje måndag, onsdag och fredag klockan 10. Två som är flitiga att besöka dessa pass är Kerstin och Christer Falk, som är 77 respektive 80 år. De var med i den första omgången seniorträning hösten 2017.

– Jag läste om det i tidningen och tänkte att vi behövde röra på oss mer än att bara göra trädgårdsarbete, säger Kerstin.

Efter det har de fortsatt och de har märkt stor skillnad i sitt välmående.

– Balansen har blivit mycket bättre. Förr ramlade jag ofta, sedan jag började träna har jag inte ramlat en enda gång. Och så börjar jag få muskler i låren, det är inte så dumt, säger Kerstin och skrattar.

– Rörligheten har också blivit mycket bättre. Och det märks att vi orkar mer för ledaren kör mycket hårdare med oss nu än i höstas, säger Christer.

Olle Aronsson, Stig och Elsa Olsson är flitiga besökare på Friskis. De försöker träna tre gånger i veckan.

Olle Aronsson, Stig och Elsa Olsson är flitiga besökare på Friskis. De försöker träna tre gånger i veckan.

På onsdagar är det först ett dans softpass som också lockar många seniorer. Kjell-Åke Lundgren, 83 år, har precis avslutat ett pass.

– Man måste röra på sig för att hålla igång. För blodcirkulationen, hjärtat och för resten av kroppen. Jag märker att det gör jättestor skillnad, säger han.

Efter softpasset är det "träna mjukt – med stol" och därefter balansträning med en sjukgymnast. Balansträningen anordnas av Hörby kommun och det är gratis för alla seniorer att delta, inte bara för dem som är 75 plus.

På onsdagar bjuds det även på fika. Runt ett bord sitter Olle Aronsson, Elsa och Stig Olsson från Lyby och dricker kaffe. De poängterar att det sociala är minst lika viktigt som själva träningen.

– Vi är som en stor familj där alla hälsar på alla, säger Elsa Olsson och de andra nickar instämmande.

Det sociala var också en viktig anledning för att dra igång seniorträningen.

– Det fysiska är såklart viktigt, men även för att motverka ensamhet och utanförskap bland äldre, säger Kristina Cavetoft, enhetschef folkhälsa på kommunen.

Kristina Cavetoft, enhetschef folkhälsa, och Sandra Bengtsson, verksamhetsledare på Friskis & Svettis, är väldigt nöjda med utfallet av satsningen på seniorträning.

Kristina Cavetoft, enhetschef folkhälsa, och Sandra Bengtsson, verksamhetsledare på Friskis & Svettis, är väldigt nöjda med utfallet av satsningen på seniorträning.

Kristina Cavetoft berättar att hon har hört flera solskenshistorier om hur träningen förändrat vardagen för deltagarna.

– Jag har hört bland annat om en person som kommit med rullator och efter några träningstillfällen kunnat lämna rullatorn hemma. Och jag träffade två damer på vattengympan som sken som solar och tyckte det var så roligt att få träna. Vi arbetar för att kunna utveckla det ännu mer framöver, säger Kristina Cavetoft.

"Träna mjukt – med stol" heter passet som riktar sig till seniorer.

Publicerad 02 February 2019 06:00