Två miljoner om året kostar de tomma lokalerna.

Två miljoner om året kostar de tomma lokalerna. Arkivfoto: MOSTPHOTOS

Miljoner betalas för tomt flyktingboende varje år

Kommunen har skrivit kontrakt fram till år 2033

HÖÖR.

Två miljoner om året. Så mycket pengar betalar kommunen för en tom våning på Orupslund. Den behövs inte längre som flyktingboende - men kontraktet räcker fram till år 2033.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Om kommunen inte lyckas göra sig av med lokalerna kommer de att kosta nästan 30 miljoner innan kontraktstiden gått ut.

För att pressa konstnaderna skrev kommunen år 2008 ett 25-årskontrakt om ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Det blev betydligt billigare än att teckna kontrakt år för år och man räknade med att boendet alltid skulle behövas. Men nu står en hel våning tom, eftersom inflödet av ensamkommande är mycket lågt.

Boendet håller en hög kvalitet och uppfyller alla säkerhetsregler. Kommunen har inte heller någon aning om när de kan anvisas nya ensamkommande flyktingbarn, men de senare årens hårdare asylpolitik gör att kommunen nu ser över kontraktet.

Att betala två miljoner för ingenting är inte en god ekonomisk idé men det kan bli svårt att slippa ur kontraktet. De flesta kommunala byggnader ägs av kommunens eget bolag HFAB, men Orupslund ägs av Nordisk renting, som i sin tur ägs av Royal bank of Scotland.

Det är jättedåligt att det står tomt en våning. Det är väldigt viktigt att vi får in verksamhet som vi har behov av i lokaler som vi har. En lokal som inte utnyttjas kostar ju tyvärr pengar, säger kommunalråden Johan Svanberg till Skånska dagbladet, som var först att skriva om ärendet.

.

Publicerad 31 January 2019 09:12