Pia Tapper har drivit Galleri M på Norregatan i Eslöv i snart sju år.

Pia Tapper har drivit Galleri M på Norregatan i Eslöv i snart sju år. Foto: Privat

En tapper kulturspridare får kommunens kulturpris

"Ville locka folk att komma hit och se hur fint Eslöv är"

ESLÖV.

Pia Tapper tog ut sin pension vid 61 års ålder och belånade sitt hus i Remmarlöv för att kunna följa drömmen. Sedan 2012 har Galleri M på Norregatan varit en självklar kulturinstitution i Eslöv och nu prisas Pia Tapper för sin gärning.

Pia Tapper är född och uppvuxen i Eslöv, men har jobbat i Malmö i fyrtio år med reklam och marknadsföring. För tio år sedan bestämde hon sig för att försöka hitta sysselsättning på hemmaplan och testade bland annat på att jobba som personlig assistent, ta taxikörkort och baka napolitansk pizza.

När lokalen på Norregatan 10 blev ledig tog hon chansen att följa en gammal dröm.

– Under de åren jag jobbade i Malmö och träffade nya människor fick jag alltid höra det där om att Eslöv är Sveriges tråkigaste stad. Jag ville locka folk att komma hit och se hur fint Eslöv är, säger Pia Tapper och fortsätter:

– Jag har alltid älskat bildkonst och möten med människor. Jag ville skapa en plats dit folk kunde komma och sätta sig och bara njuta av konsten.

Vännerna deklarerade att Pia inte var klok som öppnade ett galleri, samtidigt som gallerier i Malmö och Lund fick lägga ner.

– Så länge jag får det att gå runt så fortsätter jag. Målet är att kunna betala utgifterna och ha full sysselsättning, och hittills har jag lyckats med båda.

Hösten 2013 startade Pia kurser i oljemålningar med Pernilla Nordström och senare med hennes far Gerhard Nordström samt Per Jadéus. Det har gett verksamheten fler ben att stå på. Galleri M är även värd för olika föreläsningar och musikevents.

De senaste tre somrarna har Pia även arrangerat Remmarlövsfestivalen hemma i trädgården. Den senaste upplagan lockade 150 besökare och årets datum är redan spikat – den 24 augusti smäller det igen.

– Det är underbart att se hur hela byn ställer upp och hjälper till med allt ifrån parkering till att grilla korv och servera kaffe. Årets festival blir lite en repris på förra årets med storbandstema.

Förutom förberedelserna inför årets Remmarlövsfestival håller Pia även på med en minnesutställning med verk av Lundakonstnären Bengt Böckman som gick bort 2014.

– Jag blev tillfrågad av hans hustru och blev helt tagen eftersom jag vet vilken fantastisk konstnär Bengt Böckman var.

Vernissage blir det den 3 mars och därefter fortsätter utställningen till slutet av april.

I maj väntar ännu en utmaning. Under hösten har 19 klasser i årskurs sex i Eslövs kommun, på Pia Tappers initiativ, samarbetat med konstnären Mattias Olsson inom Skapande skola. Det arbetet ska resultera i en utställning på Galleri M där alla elever får bidra med varsin A3-teckning.

– Det blir ett riktigt crescendo på våren. Jag vet inte hur vi ska lösa det rent praktiskt, men det ska gå på något sätt. Det får nog bli flera vernissager.

Innan jul fick Pia Tapper ett samtal från kultur- och fritidsnämndens ordförande Christine Melinder (M) om att hon fått kommunens kulturpris.

– Jag blev helt överväldigad och chockad, det är bara så fantastiskt!

Årets kulturpris

Nämndens motivering: "Pia Tapper tilldelas kulturpriset för sitt värdefulla arbete inom Eslövs konst- och kulturliv. Galleri M och Remmarlövsfestivalen är öppna och välkomnande mötesplatser för kulturarbetare, besökare och deltagare kring bildkonst, föreläsningar, konserter, kurser och poesiuppläsningar. Pia engagerar och entusiasmerar människor hon möter, och brinner för att sprida konst och kultur."

Publicerad 29 January 2019 06:00