Två män åtalas för rån och försök till grov utpressning under vapenhot. En av männen nekar till att ett vapen ska ha använts, men på hans mobiltelefon har polisen hittat bilder där han poserar med ett vapen, som kan han använts under rånet.

Två män åtalas för rån och försök till grov utpressning under vapenhot. En av männen nekar till att ett vapen ska ha använts, men på hans mobiltelefon har polisen hittat bilder där han poserar med ett vapen, som kan han använts under rånet. Foto: Mostphotos & Polisen

Rånades under pistolhot: "Kan lätt döda en till"

Tvingades lämna bort värdesaker och kontanter – två män åtalas

MALMÖ/ESLÖV. Mannen lockades ut ur sin bostad i tron att han skulle hämta upp en vara han sålt och som visade sig vara trasig. När han kom ut sattes en pistol i ryggen på honom och två män länsade sedan hans lägenhet på värdesaker. Dessutom tvingade de mannen att plocka ut flera tusen kronor i en bankomat. Nu åtalas två män i 20-årsåldern för bland annat rån.

Av
Andreas Holm

– Om du berättar för någon kommer vi att leta upp dig och döda dig.

Så ska en av männen ha sagt till offret enligt ett förhör.

Det var i oktober förra året som mannen utsattes för rån, försök till grov utpressning och övergrepp i rättssak i sin bostad på Kroksbäck. Han hade varit och handlat och träffade då en tidigare kund till honom. Mannen arbetar som försäljare och hade tidigare sålt abonnemang till mannen, som han även hade kontakt med via sociala medier. Det var den person som senare samma kväll tog kontakt och bad om att träffa mannen.

– Jag fick ett meddelande om att jag sålt en högtalare till NN:s kompis som inte fungerade, säger offret i förhör.

Han erbjöd sig köpa tillbaka varan och stämde träff utanför sin bostad.

– Allting verkade märkligt och obehagligt, uppger han.

Utanför möttes han upp av två män. När de gick tillbaka till lägenheten ska en av männen enligt åtalet tryckt upp en pistol i ryggen på honom. Under hot tvingades han lämna ifrån sig bland annat en bärbar dator, pekdator, pengar och annat gods till ett värde om 40 000 kronor.

– Den här killen har dödat flera förut och kan lätt döda en till, ska en av rånarna sagt om mannen som ska ha hållit i vapnet.

Sedan tvingades mannen att plocka ut 15 000 kronor ur en bankomat på Hyllie stationstorg. Flera gånger under rånet ska männen ha sagt ”du ska dö” och ”var är pengarna”. De ska också hotat honom till döds om han inte vid ett senare tillfälle skulle leverera nya mobiltelefoner av märket Iphone X till männen.

Nu åtalas männen, båda i 20-årsåldern, vid Malmö tingsrätt, efter att den rånade mannen polisanmält händelsen och pekat ut en av männen. Fingeravtryck från rånarna ska också ha säkrats vid en teknisk undersökning av mannens lägenhet samt att det stulna godset hittades vid husrannsakan i de båda rånarnas bostäder i Malmö respektive Eslöv.

Den man som offret haft kontakt med tidigare menar att rånoffret hade en skuld till honom.

– Han tog ut 15 000 kronor och efter det var vi kvitt. Jag försökte locka honom och sa att han skulle få tillbaka en högtalare som var trasig. Jag har aldrig sagt jag skulle döda honom, berättar mannen i förhör.

Polisen har hittat bilder på mannens mobiltelefon där han poserar med ett vapen, som kan ha använts under rånet. Men mannen uppger att det inte alls förekommit något vapen. Han säger också att han inte känner den andra åtalade utan gav honom en tusenlapp för att hänga med till "en kille som är skyldig mig pengar".

– Det var ett dumt val nu när jag tänker efter, säger han i förhör.

Den andre mannen nekar till brott, trots att han greps med offrets jacka på sig.

Publicerad 18 January 2019 10:30