Någon hällde på salt för att slippa ogräs. Nu har domstolen bestämt att koloniförenigen slipper vite.

Någon hällde på salt för att slippa ogräs. Nu har domstolen bestämt att koloniförenigen slipper vite. ARKIVFOTO: MOSTPHOTOS

Koloniförening slipper böter för saltning

Kommunen krävde 10 000 kronor i vite

ESLÖV. Eslövs kommun krävde koloniföreningen på sammanlagt 10 000 i vite, eftersom någon spridit salt för att bli av med ogräset på grusgångarna. Men Mark- och miljödomstolen ger bakläxa, så föreningen slipper betala.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Det var förra våren som det kom in en anonym anmälan till Eslövs kommun.

Enligt anmälan hade någon spridit salt på grusgångarna för att förhindra att ogräs växte där. Att använda salt för ogräsbekämpning är olagligt i Sverige och för att sprida några som helst kemikalier på grusgångar krävs tillstånd från miljöförvaltningen. Därför kontaktade kommunen koloniföreningen, som hyr marken av kommunen. Miljö- och hälsoskyddsinspektörerna skrev att föreningens handlande var olagligt och att de skulle tvingas betala 10 000 kronor. Föreningen överklagade och nu får de rätt av Mark- och miljödomstolen i Växjö. De konstaterar att föreningen inte är vinstdrivande och att inget tyder på att det är föreningen som juridisk person som bestämt att salt skulle spridas. Mer sannolikt är det en enskild person som gjort det, vilket föreningen inte ska straffas för. Därför slipper de betala.

Publicerad 18 January 2019 06:00