Rebecca Nilsson, 25, uppmanar fler att visa medmänsklighet:

Rebecca Nilsson, 25, uppmanar fler att visa medmänsklighet: "För mig är det självklart att hjälpa en medmänniska i nöd". Foto: Privat/Mostphotos.com

Rebecca fann äldre blödande man: "Ingen gjorde något"

Nu uppmanar hon andra att agera mer medmänskligt

HÖRBY. Om något händer så att du inte kan ta hand om dig själv, då förutsätter du kanske att någon ska ge en hjälpande hand. När Hörbybon Rebecca Nilsson mötte en äldre man på gatan som blödde kraftigt gick alla andra förbi som om ingenting hänt.

– Det är bara så fruktansvärt sjukt. För mig är det självklart att man hjälper människor i nöd, säger Rebecca Nilsson.

Det var häromdagen när Rebecca och hennes sambo precis hämtat sonen på dagis som de fick syn på mannen vid Gamla torg. Då fullkomligt forsade blodet från mannens huvud och Rebecca hoppade ur bilen med en toalettpappersrulle i högsta hugg.

– Han gick på precis som om ingenting hänt, trots att han var helt blodig. Han sa att han inte behövde någon hjälp och att han bara skulle gå hem, men då hade jag redan 112 i luren, berättar Rebecca.

Om det hade varit min mamma eller mormor som råkade ut för något hade jag önskat att någon ingrep

De följde med honom till hemmet runt knuten och inväntade ambulansen. Mannen, som visade sig vara 86 år, berättade då att han snubblat på en trottoarkant, men inte märkt att han börjat blöda så kraftigt. När han väl fick se sig själv i spegeln insåg även han att han behövde åka till akuten.

– Annars var han pigg. Jag hade aldrig gissat att han var 86 år, jag sa till 112 att det var en man i 60-årsåldern. Han lovade oss att vara lite mindre envis framöver och be om hjälp om han behövde det.

I väntan på ambulansen ringde Rebecca sin mamma som kom och hjälpte till med att få stopp på blödningen.

– Om inte vi hade kommit och hjälpt honom vet jag inte hur det hade gått. Jag blev helt nedblodad bara på de minuterna jag var med honom, det var ett stort sår.

När chocken över den blodiga upplevelsen lagt sig började Rebecca fundera på vad som egentligen hände och varför ingen annan gav en hjälpande hand.

– Om det hade varit min mamma eller mormor som råkade ut för något hade jag önskat att någon ingrep. Och när jag själv blir äldre vill jag kunna känna mig trygg med att de som är yngre tar hand om mig om det händer något. Jag tycker även att det är viktigt att vara en förebild för min son hur man ska vara mot andra människor, säger Rebecca Nilsson.

Publicerad 16 January 2019 10:38