Kastberga slott fick nya ägare 2018.

Kastberga slott fick nya ägare 2018. Foto. Wikicommons

Så mycket gick Mellanskånes dyraste fastighet för 2018

"Köpare till den här typen av bostäder har en tjockare plånbok än gemene man"

MELLANSKÅNE. Förra årets dyraste bostad i Mellanskåne har nu korats. Förstaplatsen gick till Kastberga Slott utanför Eslöv som såldes för närmare 9,4 miljoner kronor.

Av
Emil Pettersson

Det står nu klart vilken som blev den dyraste bostadsförsäljningen i Mellanskåne under 2018. Kastberga slott såldes den 17 augusti för 9389000. Tvåa och trea på listan hamnade gården Norra Rörum 236 utanför Höör som såldes för 7,5 miljoner kronor och gården Henset 7349 i Hörby som såldes för 7 miljoner kronor.

Dyrast i Skåne blev en gård på Sankt Lars väg i Lund som såldes för ofattbara 40 miljoner kronor.

– Det är många gårdar med stora ytor och nära till en större stad - den dyraste gården ligger precis utanför Lund. Flera av objekten ligger dessutom väldigt fint vid vattnet och/eller i ett eftertraktat område som till exempel Falsterbo/Skanör eller professorstaden i Lund, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

För att kunna göra ett köp med dessa stora summor krävs ett stort kapital. Något som kanske inte är möjligt för de flesta.

– Köpare till den här typen av bostäder har en tjockare plånbok än gemene man, säger Matilda Adelborg.

När det gäller säljprognosen för lyxbostäder i Skåne 2019 är det kanske för tidigt att säga något konkret. Men det man däremot kan konstatera är att säljandet av sådana här hus och gårdar inte direkt växer på träd.

– Den här typen av lyxobjekt är ofta unika och något som sällan blir till salu. Jag är övertygad om att det kommer säljas lyxbostäder i Skåne även 2019 - men var priserna landar beror helt på vad som kommer ut på marknaden, säger Matilda Adelborg.

Publicerad 10 January 2019 11:01