Elliot Simonsson, snart fem år, testade taekwondo lite under hösten och har valt att fortsätta.

Elliot Simonsson, snart fem år, testade taekwondo lite under hösten och har valt att fortsätta. "Det är lagom med 40 minuters träning. Och det är kul träning", säger mamma Cecilia. Foto: Anja Degerholm

Framgångar i SM – nu startar klubben "knattetaekwondo" för blivande talanger

Första omgången hos Kang Jae Taekwondo blev fulltecknad direkt

HÖÖR. Innan jul knep Höörsklubben Kang Jae Taekwondo medaljer av alla valörer på SM i Helsingborg. Föreningen har funnits i fem år och växt stadigt. Nu startar man träning även för de allra minsta, knattetaekwondo.

– Vi har testat lite under hösten med medlemmarnas barn och bestämde oss för att dra igång på riktigt efter jul. Vi lade ut information i en Facebook-grupp och det blev fullt direkt med 18 deltagare, nu har vi till och med barn i kö, berättar Kang Jae Taekwondos ordförande Marjorie Tapia.

Knattetaekwondon riktar sig till barn mellan två och fem år – och deras föräldrar. Som förälder ska man inte sitta på bänken och titta på utan vara med ute på mattan.

– Det är kul att lära sig något tillsammans med sitt barn och jag tror att det är anledningen till att det blivit så populärt. Att man har roligt ihop är det viktigaste, säger Marjorie som själv hängde med när sonen Emilio började träna taekwondo.

"Jag trodde inte att hon skulle vara så villig att testa allt, det är jätteroligt", säger Malin Rees som testade taekwondo för första gången med dottern Kim, tre år.

Kang Jae Taekwondo startades av Marjories man, Cristian Vallejos. I början höll klubben till i Coloramas lokaler i centrala Höör, men för ett år sedan flyttade man till Navet. Under de fem åren som Kang Jae Taekwondo varit igång har det blivit ett flertal placeringar i Svenska cupen och på SM. Medlemsantalet har också växt och nu är det ett 60-tal i åldrarna 2–65 år som tränar i klubben.

På SM i Helsingborg den 8 december deltog fyra ungdomar från klubben och samtliga kom hem med medalj. Bäst gick det för Marjories och Cristians son Emilio Vallejos Tapia, elva år, som tog guld i sin viktklass. Sofie Ständig och Hanna Björklund knep varsitt silver och Amalia Klapp ett brons.

I höst hoppas klubben kunna anordna sin första egna tävling med deltagare från både Sverige och Danmark.

– Vi har ansökt hos förbundet och hoppas på ett positivt svar. Det hade varit roligt, säger Cristian Vallejos.

Lex, tre år, är minstingen i familjen Tapia-Vallejos.

Lex, tre år, är minstingen i familjen Tapia-Vallejos. "Han fick följa med på gradering när han bara var fem dagar gammal", berättar mamma Marjorie.

Hinderbanan är extra populär bland deltagarna. På knatteträningen är det inte blodigt allvar utan mycket lek och på barnens villkor.

Hinderbanan är extra populär bland deltagarna. På knatteträningen är det inte blodigt allvar utan mycket lek och på barnens villkor.

För många kan kampsport låta som en våldsam aktivitet. Både Marjorie och Cristian försäkrar att det är fokus snarare på andra saker som att få en bättre kondition och styrka, gemenskap och möjligheten att träffa nya vänner. Och så klart även självförsvar.

– Det handlar om motorik och flexibilitet, att lära känna sin kropp. För de minsta handlar det framför allt om om att ha roligt även om de får prova på allt ifrån att sparka på mitsar och enkla rörelsemönster till att räkna på koreanska, berättar Cristian.

– Taekwondo kan passa de flesta, man tar det i sin takt och utifrån sina egna förutsättningar. Även om det är en enmanssport så blir det lite som ett lag eftersom vi tränar tillsammans. Det är bara i knattegruppen vi har kö, i de andra grupperna är det bara att komma och prova om man är nyfiken, säger Marjorie.

Emilio Vallejos Tapia fick ställa sig överst på pallen i SM i december, och Amalia Klapp knep en bronsmedalj.

Emilio Vallejos Tapia fick ställa sig överst på pallen i SM i december, och Amalia Klapp knep en bronsmedalj. Foto: Privat

Två glada silvermedaljörer: Sofie Ständig och Hanna Björklund.

Två glada silvermedaljörer: Sofie Ständig och Hanna Björklund. Foto: Privat

SM-medaljer

Fyra ungdomar från Kang Jae Taekwondo tog medaljer under SM 2018:

Emilio Vallejos Tapia, minior -50, SM-guld.

Sofie Ständig, kadett -59, SM-silver.

Hanna Björklund, miniorerna -46, SM-silver.

Amalia Klapp, junior +68, SM-brons.

För mer information se klubbens hemsida: kangjae.se.

Publicerad 10 January 2019 06:00