Per Björkman kommer närmast från en tjänst på Räddningstjänsten Syd, där han jobbat sedan 2006.

Per Björkman kommer närmast från en tjänst på Räddningstjänsten Syd, där han jobbat sedan 2006. Foto: Kristina Johannesson

Nya räddningschefen på plats: "Väntat på att få börja"

Per Björkman ska leda räddningstjänsten i Höör och Hörby

HÖÖR/HÖRBY. Från och med den 1 januari har räddningstjänsten i Höör och Hörby en ny chef. Per Björkman heter han. En Lundabo som inte bara brinner för sitt arbete utan även för sitt engagemang i Lugi handboll och som gärna tar sig en runda i löpspåret.

– Efter sommaren såg jag att tjänsten låg ute och jag tyckte uppdraget lät intressant. Att få möjligheten att vara med och forma och utveckla en gemensam räddningsnämnd och räddningstjänst i Höör och Hörby, säger Per Björkman som gjorde sin första arbetsdag den 2 januari.

Han har haft en hektisk julhelg som ansvarig för handbollsturneringen Lundaspelen, som traditionsenligt arrangeras av Lugi i mellandagarna.

– Det är väldigt kul att jobba med barn och unga. Men det är en utmaning att ha 10 000 ungdomar och ledare som ska bo och transportera sig mellan matcherna, berättar Per som själv är gammal handbollsspelare.

– Även om jag har varit upptagen under julen så har jag varit på tårna och verkligen sett fram emot att få börja på mitt nya jobb. Det ska bli jätteroligt och jag har blivit väl mottagen.

Har varit på tårna och verkligen sett fram emot att få börja på mitt nya jobb

Han kommer närmast från en tjänst som verksamhetsstrateg på Räddningstjänsten Syd där han jobbat med övergripande inriktningsfrågor.

– I min nya tjänst som räddningschef har jag ett brett uppdrag att jobba även med säkerhet och trygghet samt beredskapsfrågor. Dessutom har jag inte jobbat i en RIB-organisation tidigare med deltidsbrandmän, så det ser jag fram emot att lära mig mer om. Det är en del vakanser så en av de första sakerna som jag kommer att ta mig an är bemanningen, säger Per Björkman.

Det var efter en sex månader lång FN-tjänstgöring i Libanon 1987 som Per bestämde sig för att söka till brandingenjörsprogrammet.

– Jag gillade tanken på att kombinera kontorsarbete med att vara ute på fältet.

År 1991 blev han klar brandingenjör och har sedan dess jobbat i Avesta, Lund och Malmö. Höör och Hörby är däremot nytt territorium, men han konstaterar att som Lundabo är Mellanskåne trots allt nästgårds.

På fritiden tar han sig gärna ut i löpspåret, det personliga rekordet på milen är imponerande 45 minuter.

– Eftersom jag har ett stort engagemang i handbollen tar det mycket tid, men jag tar gärna en löprunda när jag kan, säger han.

Publicerad 09 January 2019 06:00