Avancerad teknisk utrustning har använts för att ge rätt svar under provdagen.

Avancerad teknisk utrustning har använts för att ge rätt svar under provdagen. Foto: Mostphotos.com

Beskattas med 1,7 miljoner kronor efter högskoleprovsfusk

Eslövsbo en av de inblandade i omfattande härva

ESLÖV. Våren 2018 gjordes ett tillslag mot en verksamhet som ägnade sig åt fusk i samband med högskoleprovet. En man från Eslöv är en av personerna bakom den omfattande verksamheten och Skatteverket kräver honom nu på totalt 1,7 miljoner kronor i utebliven skatt.

Skatteverket blev uppmärksammat på Eslövsbon i samband med en granskning inom ramen för myndighetens särskilda kontroll av organiserad brottslighet.

Verksamheten kallas för HP-hjälpen och startades av två bröder i Norrköping för sex år sedan. Med hjälp av avancerad teknisk utrustning har provskrivarna fått rätt svar meddelade i realtid i samband med provet, bland annat genom specialanpassade mobiltelefoner och små öronsnäckor. Kunderna har betalat mellan 30 000 och 90 000 kronor för ett resultat mellan 1,3 och 1,8. Enligt uppgift ska det ha kostat så mycket som 180 000 kronor att försäkra sig om toppresultatet 2,0.

Eslövsbon säger i förhör att han kom i kontakt med HP-hjälpen under 2016 i samband med ett skolarbete om just fusk på högskoleprovet. Under det första året hjälpte han till med att lösa mattedelen av provet och fick 20 000 kronor i ersättning för detta. Under 2017 och 2018 fick han en mer aktiv roll och fick även hantera verksamhetens mejl samt sköta hämtning och lämning av pengar och utrustning. Han ska även ha haft åtminstone en medhjälpare.

Bevisen mot honom är bland annat USB-stickor med kalkylblad som rör verksamheten samt kundlistor. Mannens flickvän har även berättat att två väskor med totalt 1 642 500 kronor grävts ner på en tomt utanför Lund, som också hittats.

Skatteverket gör bedömningen att antalet provskrivare har ökat från cirka 15 stycken hösten 2015 till drygt 70 stycken våren 2018. I ett reportage i SVT:s program Dold 2016 intervjuades en av bröderna som startade verksamheten och han uppger att HP-hjälpen tjänat över två miljoner kronor per prov.

Det har alltså varit stora belopp i rullning och enligt Skatteverket har Eslövsbon varit drivande i verksamheten och fått ta del av inkomsterna. Han ska därför betala 1 687 627 kronor plus ränta på 18 324 kronor, totalt 1 705 951 kronor, till Skatteverket. Det handlar om inkomstskatt, moms, arbetsgivaravgifter och oredovisad lön.

Mannen själv erkänner delaktighet men menar att han varit anställd och inte drivande i HP-hjälpen. Han hävdar också att omfattningen av kunder är överdriven och att prisuppgifterna är felaktiga.

Ärendet ska även prövas rättsligt och tas upp i tingsrätten.

Publicerad 08 January 2019 13:50