Jens Malmhagen, driftschef, och Jonas Hedqvist, spachef, hoppas att Andrum ska lyfta Stiftsgården Åkersbergs verksamhet med 50 procent.

Jens Malmhagen, driftschef, och Jonas Hedqvist, spachef, hoppas att Andrum ska lyfta Stiftsgården Åkersbergs verksamhet med 50 procent. Foto. Anja Degerholm

BILDEXTRA: Följ med till Svenska kyrkans eget spa

Svenska kyrkan har invigt sitt första spa

HÖÖR.

En plats där besökarna kan finna både andligt och kroppsligt lugn. Det är tanken med Svenska kyrkans första spa – Andrum på Stiftsgården Åkersberg – som invigdes nyligen.

– Vi har upp emot 30 000 besökare på Åkersberg varje år så vi hoppas att många av dem vill använda vårt spa. Målet är att öka med 50 procent, säger Jens Malmhagen, driftschef på Stiftsgården Åkersberg.

Ingången är på baksidan av hotellreceptionen i en helt nybyggd fastighet i suterräng. Vid entrén får besökarna ta av sig skorna och får med sig en badrock och tofflor. Därefter tar de sig ner via en smal spiraltrappa eller hiss till nedervåningen där själva spat med omklädningsrum ligger.

I väntan på behandlingar kan gästerna slå sig ner och ta ett fotbad.

I väntan på behandlingar kan gästerna slå sig ner och ta ett fotbad. Foto. Anja Degerholm

Spaavdelningen består bland annat av en inomhuspool, utomhuspool, torrbastu, ångbastu, fotbad och behandlingsrum. Det finns även kall- respektive varmdusch och ett "regnrum", en slags dusch där vattnet faller som regn.

Inomhuspoolen – eller vattenkällan – ska användas till behandlingar och gruppträning, som vattenyoga och meditation.

– Vissa spabehandlingar kan utföras i vattnet, det gör att kroppen är i ett annat läge än på en vanlig behandlingsbänk, berättar spachefen Jonas Hedqvist.

Han har jobbat på olika span i Sverige och USA de senaste tio åren och började på Andrum i maj. Han har inte varit med sedan första spadtaget togs, men har ändå kunnat påverka inriktningen sedan han kom in i bilden.

– De nordiska badtraditionerna är mycket i fokus. Men vi har även tittat på världens äldsta spatraditioner, till exempel från Asien och Medelhavet. Vissa behandlingar är vi ensamma om i Norden, säger han.

Bredvid poolen finns en uppvärmd sten där besökarna kan sätta sig och vila – eller torka handduken medan man tar ett dopp.

Bredvid poolen finns en uppvärmd sten där besökarna kan sätta sig och vila – eller torka handduken medan man tar ett dopp. Foto. Anja Degerholm

Ledordet på Andrum är lugn.

– Eftersom huset är byggt i betong så är det dålig mobiltäckning. Det tycker vi är bra eftersom vi vill att gästerna ska lägga ifrån sig mobilerna och hitta lugnet. Målet är att det ska vara max 30 gäster här samtidigt, säger Jens Malmhagen.

– Det ska vara lätt att vara ifred och man ska inte behöva köa till bastun. Därför erbjuder vi inte expressbehandlingar, vi vill att behandlingarna ska ta tid och att gästerna ska kännas sig väl omhändertagna, säger Jonas Hedqvist.

Det finns möjlighet att besöka Andrum bara över dagen, under helg eller i samband med en konferens. Gruppträningen är öppen för alla.

Stommen är i betong vilket gör att mobiltäckningen är dålig:

Stommen är i betong vilket gör att mobiltäckningen är dålig: "Det är bra, vi vill inte att folk ska hålla på med mobilerna", säger Jens Malmhagen. Foto. Anja Degerholm

Även om Andrum officiellt har invigts återstår lite att fixa.

– På baksidan ska det göras lite trevligare med äppellund och utegym. Till våren ska vi även ha uteservering vid entrén och vid utomhuspoolen, berättar Jens Malmhagen.

På framsidan ska det anläggas en labyrint i nedfälld sten.

Nyligen öppnade även Höörs gästis ett spa. Att Höör har två nyöppnade spaanläggningar ser Jens Malmhagen och Jonas Hedqvist inte som något problem.

– Vi är ganska olika så jag tror vi kan locka olika typer av besökare, säger Jonas Hedqvist.

– Vi har redan ett bra samarbete med Höörs gästis, till exempel vid stora konferenser. Jag tror snarare att vi kan hjälpa varandra att dra hit folk och sätta Höör på kartan, säger Jens Malmhagen.

Andrum är byggt med naturmaterial, bland annat golv och väggar i Hallandsgnejs.

Andrum är byggt med naturmaterial, bland annat golv och väggar i Hallandsgnejs. Foto. Anja Degerholm

Andrum har två behandlingsrum och erbjuder allt ifrån klassisk massage till ansiktsbehandlingar och helkroppsbehandlingar.

Andrum har två behandlingsrum och erbjuder allt ifrån klassisk massage till ansiktsbehandlingar och helkroppsbehandlingar. Foto. Anja Degerholm

Duscharna är också i Hallandsgnejs.

Duscharna är också i Hallandsgnejs. Foto. Anja Degerholm

Publicerad 08 January 2019 00:00