Stipendiet delas ut på Metropol den 2 februari.

Stipendiet delas ut på Metropol den 2 februari. Foto: Pressbild/Arkiv

Världssopranen Elisabet Strid får kulturstipendium

Delas ut den 2 februari på Metropol

HÖRBY. Elisabet Strid får Hörby kommuns kulturpris 2018. Det beslutade en enig kultur- och fritidsnämnd vid sitt senaste möte. Den världsberömda sopranen är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och är bland annat känd för sina Wagner-tolkningar.

För tillfället befinner sig Elisabet Strid i Tel Aviv för att repetera titelrollen i Richard Strauss storverk "Salome", som sätts upp på The Israeli Opera i januari.

– Att bli uppmärksammad i sin hemkommun är speciellt hjärtevärmande och otroligt rörande. Även om jag vinner framgångar runt om i världen så är det hemma som ligger närmast hjärtat, säger Elisabet Strid i ett pressmeddelande.

Priset kommer att delas ut den 2 februari klockan 15 på Metropol i Hörby. Elisabet Strid kommer då att närvara för att ta emot priset ur kultur- och fritidsnämndens ordförandes hand.

– Det är en stor ära för oss i Hörby att kunna lyfta en av våra absolut största världsstjärnor på operahimlen. Elisabet är en exceptionell artist i alla bemärkelser och vi är otroligt glada över att få kunna välkomna henne hem till Hörby mellan sina många världsturnéer, säger Thore Lennartsson, ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Hörby kommun.

Juryns motivering: ”Elisabet Strid, dotter av bygden och med hjärtat kvar i Hörby, har intagit världens operascener med sin oemotståndligt vackra sopran. Med sina Wagnertolkningar är Elisabet en av Sveriges mest berömda sopraner och har mottagit flera priser och utmärkelser, däribland det prestigefyllda Jenny Lindstipendiet och Svenska Wagnersällskapets Bayreuthstipendium. Utbildad vid Operahögskolan i Stockholm har Elisabeth tolkat några av operahistoriens mest tongivande roller. Och självklart återvänder Elisabet till Hörby och uppträder med jämna mellanrum för sin hemmapublik.”

Publicerad 06 January 2019 06:00