Marknaden är något som engagerar Hörbyborna.

Marknaden är något som engagerar Hörbyborna. Foto: Mostphotos.com

Så vill Hörbyborna att framtidens marknad ska se ut

"En bred åldersspridning bland dem som bidragit med idéer"

HÖRBY.

I november genomförde Hörby kommun en workshop om hur Hörby marknad ska utvecklas för att möta framtiden. Mer miljötänk, en internationell matgata, lokalt hantverk, fler barnaktiviteter och högre kvalitet på knallarnas varor är några av förslagen.

Hörbyborna har fått tycka till dels genom enkätundersökningar i samband med marknaden och dels genom en workshop som hölls på kommunhuset i slutet av november. Till workshopen var förutom allmänheten även politiker, företagare, köpmannaföreningen och Hörby ungdomsstyrelse inbjudna.

Det har kommit in många idéer och önskemål som nu sammanställts. Målet är att formulera vad framtidens Hörby marknad ska erbjuda i en utvecklingsplan, som ska tas politiskt i kultur- och fritidsnämnden.

– Det finns en bred åldersspridning bland dem som bidragit med idéer och synpunkter, vilket är viktigt och väldigt roligt, säger Emma Sander, evenemangskoordinator på Hörby kommun, i ett pressutskick.

Hon fortsätter:

– Marknaden engagerar i Hörby. Det är en förutsättning för att den ska kunna växa och blomstra, och fortsätta var den folkfest som lockar hundratusentals besökare varje år.

De senaste åren har det gjorts en rad förändringar. Bland annat är marknaden numera kontantfri och det har även gjorts satsningar på säkerheten och ett nytt bokningssystem som underlättar för försäljarna. Marknadsscenen på Nya torg med underhållning av både rikskända och mer lokala artister är en annan satsning.

– Många önskar mer musik och underhållning, och kanske även en dansbana, säger Emma Sander.

Ett långsiktigt och hållbart miljötänk är också viktigt för Hörbyborna och många vill satsa på retro, återbruk, loppis och begagnat. Det finns även önskemål om ett mer varierat utbud med ännu högre kvalitet på de varorna som säljs.

Även om framtidens marknad kommer att se lite annorlunda ut så kommer besökarna att känna igen sig, lovar Emma Sander.

– Vi måste bevara allt det fina och traditionella. Vår marknad är en av de äldsta i Skåne, kanske i Sverige. I Hörby har vi firat marknad varje år i mer än 270 år. Marknaden är en klenod och något som Hörbyborna är stolta över och värnar om. Det måste vi förvalta och ta tillvara.

Publicerad 06 January 2019 06:00