Daniel Adams-Ray, Farah Abadi och William Spets är årets programledare. Johan Andersson hoppas få träffa dem och överräcka de pantpengar som han och de andra på serviceboendet i Hörby samlat in.

Daniel Adams-Ray, Farah Abadi och William Spets är årets programledare. Johan Andersson hoppas få träffa dem och överräcka de pantpengar som han och de andra på serviceboendet i Hörby samlat in. Foto: Mattias Ahlm Sveriges Radio/Privat

LSS-boendet i Hörby samlar in pant till Musikhjälpen

"Folk har verkligen engagerat sig"

HÖRBY.

Den 10–16 december pågår årets upplaga av Musikhjälpen i Lund som har temat "Alla har rätt att funka olika". När brukarna på ett serviceboende i Hörby fick höra talas om detta ville de gärna bidra på något sätt. Därför drog de igång en pantinsamling.

På bara en vecka har man fått in nästan 3 000 kronor i pant som skänkts av Hörbybor, företag och föreningar i trakten. Johan Andersson är en av sju brukare som bor i servicelägenhet på Byggmästaregatan. Han kom på idén att starta insamlingen när han var i Lund tillsammans med Elin Andersson som jobbar på boendet.

– Vi såg en plansch med Musikhjälpen och började grunna på idén att samla ihop pengar på något sätt. Det är en så viktig fråga, säger Johan Andersson som själv har ADHD.

Paulina Nilsson jobbar på boendet och skrev några rader på Facebook om att man samlar in pant till förmån för Musikhjälpen. Det spred sig snabbt och brukarna och personalen har sedan dess haft fullt upp med att hämta pantflaskor runtom i Hörby och panta dem.

– Jag har hela skuffen på bilen full och i helgen ska vi till Västerstad och hämta upp två fulla säckar. Vi hade inte förväntat oss ett sådant engagemang, berättar Paulina Nilsson.

Hon och kollegorna har gått utanför sina arbetsuppgifter för att hjälpa till med insamlingen.

– Vi i personalen vill gärna uppmuntra detta fina initiativ, därför ställer vi gärna upp.

Johan Andersson är själv ett stort fan av Musikhjälpen och ville gärna hjälpa till. Därför kom han på idén att starta en insamling.

Johan Andersson är själv ett stort fan av Musikhjälpen och ville gärna hjälpa till. Därför kom han på idén att starta en insamling. Foto: Anja Degerholm

Onsdagen den 12 december ska pengarna som samlats in överlämnas till Musikhjälpen. Då ska alla brukare och personalen på boendet åka in till Lund och äta tillsammans. Förhoppningen är att få komma in i buren och överlämna pengarna direkt till programledarna.

När insamlingen är klar ska de skicka tackkort till alla som skänkt sin pant till insamlingen.

– Jag trodde vi skulle få ihop max 500 spänn. Folk har verkligen engagerat sig och det är vi verkligen tacksamma för. Nu går vi all in till slutet, säger Johan Andersson.

Publicerad 07 December 2018 06:00