Ragnar Östberg spelar i bandet The Generations Army som i vår ska ut på en Europaturné. Bandet håller även på att spela in en ny fullängdare.

Ragnar Östberg spelar i bandet The Generations Army som i vår ska ut på en Europaturné. Bandet håller även på att spela in en ny fullängdare. Foto: Lasse Johansson

Startar rockskola: "Vill bara att ungarna ska få lira rock"

Ludvigsborgsbon Ragnar Östberg delar med sig av sin replokal – och kunskap

LUDVIGSBORG.

Ragnar Östberg har spelat i band sedan han var elva år. Nu vill han att fler unga ska få uppleva glädjen med att spela i band och startar därför en rockskola för målgruppen 11–15 år.

– Jag vill bara att ungarna ska få lira hårdrock, säger Ragnar Östberg om sitt initiativ.

Idén att starta en rockskola var ganska spontan och Ragnar Östberg skrev ihop ett Facebook-inlägg på tåget hem som han delade i flera lokala grupper. Gensvaret var stort.

– Jag trodde att det skulle vara ett par föräldrar som skulle höra av sig, men inlägget har fått över 500 interaktioner. För mig är det ingen stor grej egentligen, jag vill bara att fler ska få chansen att spela hårdrock, berättar han.

Sedan han började spela i band för åtta år sedan har han byggt upp en fullskalig replokal med studio och bra utrustning hemma i Ludvigsborg. Han och bandet The Generations Army repar två kvällar i veckan, men det finns både tid och plats för fler.

På dagarna jobbar Ragnar som musiklärare på mellanstadiet på Enebackeskolan i Höör. Men hans rockskola ska inte vara någon skola i den meningen att han ska lära ut hur man spelar.

– Min tanke är snarare att samla dem som redan kan spela och bilda band. Så finns jag tillgänglig för frågor och om någon behöver hjälp. Jag ska inte säga åt dem hur de ska göra utan mer vara en äldre kompis som lånar ut instrument och replokal, säger han.

Målgruppen är 11–15 år och rockskolan riktar sig till unga med ett hårdrocksintresse som vill träffas, repa och lära känna likasinnade. Ragnar Östberg säger att han kan hjälpa till med allt ifrån att skriva låtar och skriva ut noter till att boka gigs och spela in. Men framför allt dela med sig av sin erfarenhet till en ny generation hårdrockare.

Rockskolan är fortfarande på idéstadiet, men när Ragnar tagit emot tillräckligt många intresseanmälningar tänker han samla föräldrarna och gå igenom det praktiska, som vilken tid som kan passa att repa på och hur ofta. Förhoppningen är att dra igång lagom till terminsstarten efter årsskiftet.

Publicerad 05 December 2018 16:27