Ambitionsnivån när det gäller julpyntandet skiljer sig ganska mycket åt mellan de olika kommunala bostadsbolagen.

Ambitionsnivån när det gäller julpyntandet skiljer sig ganska mycket åt mellan de olika kommunala bostadsbolagen. Foto: Mostphotos.com

Så mycket lägger de kommunala bostadsbolagen på julpynt

Några julgranar – eller pynt för 10 000 kronor

MELLANSKÅNE.

Några julgranar eller 10 000 kronor på juldekorationer. Ambitionsnivån hos de kommunala bostadsbolagen när det gäller julpyntande skiljer sig ganska mycket åt. Det visar tidningen Hem och hyras genomgång.

Eslövs bostads AB (Ebo) lägger i år totalt 11 000 kronor på att göra det julfint för sina hyresgäster. Fördelat på bolagets 2 300 lägenheter motsvarar det en knapp femkrona per lägenhet. Höörs Fastighets AB lägger nästan lika mycket, 10 000 kronor, på sina 500 lägenheter vilket blir runt en tjuga per hyresgäst.

Hörbybostäder har cirka 385 bostäder i sitt bestånd och i år får hyresgästerna nöja sig med sju julgranar. Bolaget har beslutat att bara köpa in en julgran till varje bostadsområde och kostnaden för julpyntet blir därför ganska blygsam.

– Det har alltid varit så att vi pyntat med julgranar. Det är mysigt. Det lyser upp. Visst, det hade varit roligt om vi kunnat utsmycka med mer men just nu har vi inte pengar till det, säger Carina Boijertz, förvaltare vid Hörbybostäder till tidningen.

Merete Sundholm, regionordförande i Hyresgästföreningen region norra Skåne, säger att julpyntet är uppskattat bland hyresgästerna.

– Många tycker det är jätteviktigt med juldekorationer. Det lyser upp, skapar mys och trivsel. Julgransbelysning är viktig under årets mörkaste tid. Vi kan inte kräva att värden ska julpynta men vi kan önska det, säger Merete Sundholm.

MKB i Malmö är det bostadsbolag som satsar mest på juldekorationer, runt en miljon kronor eller 43 kronor per lägenhet. De kommunala bostadsbolagen i Kävlinge, Osby, Perstorp och Tomelilla däremot lägger inte en enda krona.

Publicerad 05 December 2018 09:35