Johan Svahnberg (M) är uppvuxen i Gamla Bo och har varit engagerad i politiken sedan 2005.

Johan Svahnberg (M) är uppvuxen i Gamla Bo och har varit engagerad i politiken sedan 2005. Foto: Anja Degerholm

Moderaten Johan Svahnberg kan bli nytt kommunalråd

Alliansen lovar en översyn av VA-taxan och att byskolorna blir kvar

HÖÖR.

Moderaten Johan Svahnberg föreslås bli kommunstyrelsens nya ordförande och Höörs enda kommunalråd. På kommunfullmäktige den 19 december ska den viktiga kommunalrådsposten samt fördelning av platser i nämnder och styrelser klubbas.

– Det krävde lite förhandlande på jobbet och med familjen, men det ska bli spännande, säger Johan Svahnberg (M) som till vardags jobbar som rådgivare på Sparbanken Skåne.

Han är knappast någon nykomling i politiken. Han engagerade sig i Höörspolitiken 2005 och har sedan dess haft flera tunga poster, bland annat som ordförande för Höörs Fastighets AB:s styrelse, ledamot i kommunstyrelsen i tolv år samt ledamot i barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsens arbetsutskott.

Johan Svahnberg är uppvuxen i Höörs kommun, bland annat i Gamla Bo, och har gått på Gudmuntorps skola och på Ringsjöskolan. Han växte upp i en företagarfamilj med en mamma som driver Ringsjö krog och wärdshus tillsammans med sin make.

– Jag är nog ett känt ansikte för många i Höör, säger han.

Som vice ordförande i kommunstyrelsen föreslås tidigare kommunalrådet Per-Ove Pehrson (L).

Alliansen presenterar även ett förslag för hur de olika nämnderna ska styras. Kristdemokraten Margareta Johansson föreslås bli ordförande i socialnämnden.

– Margareta är socionom i botten och har en lång politisk erfarenhet, säger Erik Mårtensson, gruppledare för KD.

Jörgen Ekman (L), som är universitetslektor i fysik vid Malmö universitet, kan bli barn- och utbildningsnämndens ordförande.

– Det är ett uppdrag som jag ser fram emot att ta mig an. Jag tror att min bakgrund har gett mig erfarenheter som kan komma kommunen till gagn, säger han.

Alliansen har tagit fram en gemensam politisk plattform för de kommande fyra åren. Bättre resultat i skolan och att byskolorna ska få finnas kvar är i fokus, och detta ska finansieras med minskade politikerarvoden. Man lovar även att det ska gå att bo och leva i hela kommunen.

– Det finns något utanför 50-skyltarna också och de som bor där förtjänar lika mycket service som de som bor i tätorten, säger Johan Svahnberg.

En annan fråga som gått het de senaste åren är VA-taxan.

– Vi kommer att se över VA-taxan. Vi vet att det finns företagare med stora lagerytor som missgynnas av den nuvarande taxan och det vill vi rätta till, säger Lars Olof Andersson, gruppledare för Centern.

Företagsklimatet ska också bli bättre. De senaste åren har Höörs kommun hamnat långt ner i Svenskt Näringslivs årliga ranking.

– Vi hoppas kunna vända det så att företagarna känner att de får bra service och hjälp, säger Lars Olof Andersson.

Alliansen vill styra Höör de kommande fyra åren med Johan Svahnberg (M), mitten, som kommunalråd.

Alliansen vill styra Höör de kommande fyra åren med Johan Svahnberg (M), mitten, som kommunalråd. Foto: Anja Degerholm

Nämnderna

Alliansens förslag för de olika nämnderna:

Socialnämnden: ordförande Margareta Johansson (KD).

Barn- och utbildningsnämnden: ordförande Jörgen Ekman (L).

Miljö- och byggnadsnämnden: ordförande Camilla Kampf (M).

Nämnden för kultur, arbetsmarknad och folkhälsa: ordförande Hanna Ershytt (C).

Tekniska nämnden: ordförande Ingemar Kristensson (C).

Om Johan Svahnberg väljs till kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande tar Per-Olof Ågren (M) över som ordförande för Höörs Fastighets AB.

Christer Ekelund (M) får förnyat förtroende att leda kommunrevisionen.

Publicerad 05 December 2018 08:51