Många Hörbybor trotsade regnet för att fira att Storgatan återigen är öppen för trafik.

Många Hörbybor trotsade regnet för att fira att Storgatan återigen är öppen för trafik. Foto: Annika Nilsson/Hörby kommun

Biltrafiken rullar på Storgatan lagom till julruschen

Hela centrumombyggnaden klar innan årsskiftet

HÖRBY. Fredagen den 30 november släpptes biltrafiken på igen på Storgatan, en månad tidigare än planerat. Arbetet snabbades på för att kunna öppna upp gatan innan julruschen drog igång på allvar. Hela centrumombyggnaden ska vara klar den 31 december.

– Vi har jobbat hela hösten för att Storgatan skulle kunna öppna tidigare, det är av stort värde för handlarna, säger näringslivsutvecklaren Annika Nilsson.

Det återstår lite småfix innan allt är klart, men trafiken kan i alla fall rulla under tiden entreprenören lägger sista handen vid ombyggnaden.

Att Storgatan nu är öppen firades den 30 november på Gamla torg med korv, tändning av julgranen, marschaller och musikunderhållning av Hörby blåsorkester. Trots regn och snålblåst var det många Hörbybor som ville vara med och fira.

– De 300 korvarna vi hade förberett tog slut, så vi fick stänga en halvtimme tidigare. Men det var kul att det kom så mycket folk, säger Annika Nilsson.

Kommunledningen har skjutit till extra medel, närmare bestämt 300 000 kronor, för att gynna handeln under ombyggnaden. I år har tre granar med belysning och julkulor placerats ut på Nya torg, Gamla torg och Råbygatan. Dessutom har man gjort en extra marknadsföringskampanj i tidningar och i sociala medier samt spelat in en radiojingel som rullar under december. Sista veckan innan jul kommer det att spelas julmusik i centrum för att skapa rätt stämning.

Själva centrumombyggnaden går nu in i sitt slutskede och den 31 december ska allt vara klart. Det enda som återstår då är att Skånetrafiken ska installera nya moderna vindskydd vid busshållplatserna, detta kommer att ske under våren 2019. Från och med den 7 januari klockan 05 stannar bussarna vid ordinarie hållplats vid Gamla torg och kör därefter ordinarie rutt. Detta gäller busslinjerna Skåneexpressen 1 och två samt linje 330, 469, 470, 471, 474 och närtrafiken.

Susanne Meijer (S) höll tal och tände julgranen.

Susanne Meijer (S) höll tal och tände julgranen. Foto: Annika Nilsson/Hörby kommun

Tillsammans för Hörby medverkade också.

Tillsammans för Hörby medverkade också. Foto: Annika Nilsson/Hörby kommun

Publicerad 04 December 2018 06:00