Tjuvarna slår enligt parkchefe framförallt till mot utlandsregistrerade bilar.

Tjuvarna slår enligt parkchefe framförallt till mot utlandsregistrerade bilar. Foto. Mostphotos.com

Tjuven slog till bland djurparksbesökarna – flera bilägare utsatta

Parkchefen: Viktigt att man tömmer bilen själv innan man lämnar"

HÖÖR. Under helgens evenemang i Skånes Djurpark drabbades flera bilägare av inbrott. Trots flera förebyggande insatser från djurparken är parkeringen ett attraktivt mål för tjuvarna.

– Vi har vidtagit en rad olika åtgärder för att komma till rätta med detta irriterande samhällsproblem. Det har gett viss effekt med en minskning av antalet inbrott jämfört med i fjol, men det är fortfarande ett problem, säger parkchef Glenn André.

På djurparkens stora parkering finns en rad skyltar uppsatta med uppmaningen att tömma bilen själv och parken har även personal ute på parkeringen som går rundor med jämna mellanrum.

Men den välbesökta parken är ändå ett attraktivt mål för tjuvligorna. Folk som parkerar utanför parken är i regel borta länge och det är inte ovanligt att långväga besökare lämnar värdefull packning i bilen.

– Ofta inriktar tjuvarna in sig på bilar som är registrerade utomlands, där man vet att det finns mycket packning i bilen eller där värdesaker ligger synligt framme. Det är därför oerhört viktigt att man själv tömmer bilen innan man beger sig in, säger Glenn André.

Trots att parkeringen är bemannad hinner tjuvar i regel ta sig obemärkt in i parkerade fordon.

– Det går så oerhört fort. Vi arbetar löpande med att se över hur vi kan göra parkeringen ännu säkrare. Jag vet att Liseberg som exempel har skapat en särskild låst trygghetsparkering där bilarna bevakas av vakter. Det säger lite om hur drastiska tilltag som behövs för att komma åt det här.

Enligt kommunpolis Anna Johansson i Höör var det totalt tre bilar som i drabbades under lördagens evenemang.

– Anmälarna uppger att rutor krossats och värdesaker som förvarades inne i bilarna har stulits. Inbrotten har skett någon gång mellan 17-20. säger hon.

Publicerad 03 December 2018 11:19